Mindful haken

Mindful haken

Herken je dit: altijd te druk, werk, huishouden en vooral altijd de zorg voor anderen eerst en dan pas voor jezelf zorgen! Laat staan dat er nog tijd over blijft om iedere dag tijd te maken om te haken. Voor mij heel bekend. Als moeder van 4 kinderen was het lang zoeken om een modus te vinden om ook aan tijd voor mezelf toe te komen. Ik besloot al vrij snel dat het voor mij van ‘levensbelang’ was om dagelijks een moment voor mezelf te hebben, als was het maar 15 minuten per dag. Ondanks dat mijn 4 kinderen inmiddels de deur uitzijn helpt deze dagelijkse routine mij nog altijd om ook in drukke tijden aan mijn dagelijkse portie gegarandeerde ontspanning te komen. Ik noem het mindful haken!

4 simpele stappen

Stap 1: Kies een haakpatroon waar je niet heel veel bij na hoeft te denken, bijvoorbeeld een gratis ‘Keep it Simple patroon’, want deze zijn al kant en klaar, zonder afkortingen uitgeschreven en om gelijk te gaan haken.

Stap 2: Kies garen waar je ECHT heel erg blij van wordt. Kies hierbij uiteraard je favoriete kleur en het liefst ook nog lekker zacht.

Stap 3: Zet een kop thee of koffie voor jezelf en steek een geurkaarsje aan. Kies een kaars die de geur weerspiegelt die voor jou voor ontspanning staat. Bij mij is dat bijvoorbeeld kaneel of fresch cotton.

Stap 4: Zet je keukenwekker (of je wekker op je telefoon) op 15 minuten. Die 15 minuten zijn namelijk precies genoeg om even je gedachten de vrije loop te laten gaan. Zo kun je los komen van je dagelijkse denkpatroon.

Mindfull haken

Geniet van mindful haken

Als je stap 1 t/m 4 gedaan hebt, ga je zitten met je haakwerk,  je koffie/thee en ga je GENIETEN met hoofdletters. Je geniet van iedere steek die je haakt, van de geur van je geurkaars en van je koffie/thee. 15 minuten lang (of kort zul je misschien eerst denken 😉 ) alleen maar even bezig zijn met die volgende steek! Dat is ‘mindful haken’.

De kracht van herhaling

De kracht van dit kleine ritueel zit hem in de dagelijkse herhaling. Voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen. Als je weet dat je hoe dan ook 15 minuten per dag de tijd hebt om te haken en even verder niets, geeft dat ruimte in je hoofd. Hoe druk het dan ook is, je weet dat je je momentje gaat krijgen die dag. Ook de mensen om je heen gaan hier aan wennen. Mijn kinderen wisten al snel: als het geurkaarsje aan is, mogen we mamma even 20 minuten niet storen en daarna is ze er weer voor ons.

De moeite waard om te proberen

Een nieuwe gewoonte aanleren lukt niet altijd meteen, maar geef jezelf eens een week. Gewoon iedere dag het moment voor jezelf inplannen/nemen. En een logisch gevolg: als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook weer beter voor anderen zorgen! Ga ervoor, je bent het waard!

Laat je weten hoe het gaat? Laat je reactie hieronder achter….

4 reacties op “Mindful haken”

  1. Tinie Houtzager

    Hier ben ik het helemaalmee eens. Voor mij betekend haken zo veel. De rust en kalmte die daardoor komt geeft mij daarna weer energie om door te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.