In dit artikel vertel ik je alles over ‘De Confetti Sjaal. Ik laat je de diverse mogelijkheden met dit patroon zien, de variaties en natuurlijk gaan we samen een stukje haken.

Ieder jaar komt rond november of december een gratis patroon uit van een sjaal of een omslagdoek. In 2017 was dat de ‘Confetti Sjaal’. Deze sjaal is heel erg populair geworden. Ik ken heel veel haaksters die hem al zeker vijf keer hebben gehaakt en dat komt omdat hij makkelijk te haken is en je ook hierbij heel goed steeds nieuwe effecten kunt maken door ander garen te gebruiken. En dat ga ik je hieronder allemaal laten zien.

Op de volgende foto heb ik een van de variaties op ‘De Confetti Sjaal’ om en ik ga je het origineel even van dichtbij laten zien.

Dit is de allereerste Confetti Sjaal zoals ik hem als patroon heb uitgebracht. Deze sjaal haakte ik met het Scheepjes Stardust garen. Dat garen vraagt eigenlijk om een naald 3-3,5, maar ik haakte de sjaal met naald 4-4,5. Dat deed ik expres, want het zorgde ervoor dat de sjaal het losse gevoel kreeg. Het is hierdoor een sjaal geworden die zich helemaal om je hals heen vormt, als een warme wolk. Als je de sjaal ook op een hoopje hebt liggen, dan is het een en al haakzaligheid.

‘De Confetti Sjaal’ is een heerlijk lange sjaal. Hier heb ik de sjaal dubbel gevouwen en nog steeds past de sjaal niet volledig in beeld. Zo dan maar:

Het is volledig aan jou of je de sjaal net zo lang maakt of dat je hem liever wat korter haakt. Het is een ‘Keep it Simple-patroon’ en daardoor kun je het eenvoudig aanpassen. Over het patroon gesproken, als we straks samen gaan haken, heb je natuurlijk het patroon nodig. Je kunt het patroon hieronder gratis aanvragen.

Ja!!! Stuur mij het GRATIS patroon van de confetti sjaal!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Heb je het patroon ontvangen? Oké, dan kunnen we nu aan de slag met ‘De Confetti Sjaal’. Pak het patroon erbij, neem een haaknaald en wat garen bij de hand en probeer het samen met mij even uit.

Ik schreef het al even, het originele patroon heb ik gehaakt met het Scheepjes Stardust garen. In het voorbeeld ga ik exact hetzelfde garen gebruiken, alleen in een kleurtje. Het garen is in meerdere kleuren te krijgen, onder andere in mijn webshop. Het is een hele goedkope sjaal, je hebt namelijk maar 2 bollen van het garen nodig. dat is ongeveer 850 meter garen wat geschikt is voor naald 3-3,5 mm.

In het voorbeeld heb ik 23 stokjes hakend opgezet. Dit is te delen door 3 + 2, want dat is de opbouw van het patroon. Op die manier kun je het patroon, de lengte van de sjaal, heel makkelijk aanpassen. Als je je maar houdt aan het aantal steken dat deelbaar moet zijn door 3 + 2. Je komt dan altijd goed uit. Voor dit voorbeeld zijn dus 23 stokjes hakend opgezet. Wil je weten hoe je hakend opzet? Dat kun je in dit artikel lezen. Dit is direct ook toer 1.

Dan ga je door met toer 2, waar je gaat werken met een dubbel stokje. Dat gaat als volgt. Je start met het gedraaide keerstokje. Inmiddels weet je misschien al hoe je deze maakt voor een enkel stokje. Voor een dubbel stokje maak je de lus een stukje langer. De tweede draad maak je ook wat langer.

Het voelt misschien wat onwennig zo lang, maar het komt helemaal goed! Op het diagram zie je dat we 1 steek overslaan en dan maken we een dubbel stokje. Dit doe je door de draad 2 keer om de naald te slaan en dan in de tweede steek. Dan is het omslaan door 2, omslaan door 2, omslaan door 2 en dan heb je een langer stokje.

Je maakt dan een losse en nogmaals een dubbel stokje in dezelfde steek. Doorhalen, omslaan door 2, omslaan door 2 en omslaan door 2. Het ziet er allemaal misschien wat los uit, maar dat is precies de bedoeling. Daardoor krijg je zo’n heerlijke zachte sjaal.

In het patroon zie je dat je vervolgens 2 steken overslaat om daarna weer verder te gaan. Dus weer 2 keer de draad omhalen, 2 overslaan en in de derde steek maak je een dubbel stokje. Dat mag allemaal heel losjes. Dan een losse en weer een dubbel stokje. Dan weer 2 steken overslaan, 2 keer omslaan, dan weer 2 steken overslaan, dubbel omslaan en een losse met dubbel stokje.

Op deze manier haak je de hele toer. Nogmaals, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, het mag losjes zijn. Vooral met dit garen. Later in het artikel laat ik je een ander voorbeeld zien waar het vaster is, maar bij dit garen hoort het echt zo los te zijn. Als je de hele toer hebt afgemaakt, kom je bij de laatste v aan. Je hebt dan nog precies 2 steken over. Als je naar het diagram kijkt, dan zie je dat dat precies klopt. Bij de laatste zit er maar 1 steek tussen, net zoals dat aan het begin was. Nu maak je nog 1 dubbel stokje en die plaats je op de laatste steek. Daarmee ziet toer 2 er zo uit:

Dan gaan we door naar toer 3, daarvoor draaien we het werk om. Je maakt een keerstokje voor de hoogte van een normaal stokje, dus iets minder hoog dan zojuist. Je begint met een hele toer met stokjes. Let goed op waar je insteekt, om niet per ongeluk steken extra te maken. Bij de eerste steek je in de steek (dit is de tweede steek van de toer). De derde steek doe ik in het gat. Dit is persoonlijke voorkeur, als jij het anders wilt doen, dan mag het natuurlijk ook. Kijk vooral zelf naar wat jij het mooiste vindt.

Bij de volgende steek kun je kiezen, je kunt hem in de steek haken zoals hieronder op de foto te zien is. Dit is ook hoe het in het originele patroon is. Het is ook mogelijk om hem in het gat te doen, daar laat ik je verderop in het artikel een voorbeeld van zien.

Ik doe het dus om en om in de steek, in het grote gat, in de steek. Het is niet helemaal om en om, want bij de volgende pak ik hem weer in de steek. Je haakt op deze manier heel de toer af met stokjes. Bij het einde van de toer maak je 2 stokjes, waarbij de laatste in het keerstokje van de vorige toer gaat. Bij deze toer is het heel belangrijk dat je even telt of je nog hetzelfde aantal steken hebt waar je toer 1 mee bent begonnen. Als je hier namelijk al fout gaat, wat natuurlijk makkelijk kan gebeuren, dan wordt je hele sjaal scheef.

Het is nu een kwestie van toer 1 en 2 blijven herhalen tot in totaal 25 toeren. Met 25 toeren wordt je sjaal zo hoog:

Heerlijk voor een sjaal, omdat je hem ook heel makkelijk dubbel kunt pakken. Wil je er echt een omslagdoek van maken? Dan zet je er gewoon nog een aantal toeren bij. Je kunt hier natuurlijk alle kanten mee op.

Als je de sjaal helemaal af hebt, dan kun je de sjaal afwerken met een picotrandje, rechtstreeks op de sjaal. Hoe je zo’n randje haakt leg ik je uit in dit artikel. Tot zover de basis van ‘De Confetti Sjaal’. Nu even wat variaties op het patroon. Je kunt met een ander garen een totaal ander effect creëren. Waar de sjaal in Stardust garen heel lieflijk en zacht is, kun je er ook met gemak een hele stoere sjaal van maken. Bijvoorbeeld door Scheepjes Stonewashed garen of ander katoenen garen te gebruiken. Je gebruikt dan dezelfde opzet, maar het ziet er compleet anders uit. Je gebruikt wel dezelfde opzet, dus 23 steken. Dit is dus ook heel leuk voor een voorjaarssjaal, daar leent het garen zich echt heel erg goed voor.

Wil je een stap verder maken en er een heerlijke dikke wintersjaal van maken? Dan kun je gebruik maken van mooi gemêleerd garen. Dit garen heet Wanderlust van Scheepjes, je hebt het bij de Wibra en Zeeman. Het heet dan anders, maar het is vrijwel hetzelfde soort garen. Dit garen voelt heel erg dik, maar het is ook heel erg zacht.

Voor deze 2 garens hoef je de hoogte van het patroon niet aan te passen. Het scheelt namelijk heel erg weinig. In de breedte zou je de sjaal iets korter kunnen maken, maar dat laat ik helemaal aan jou over.

Je gaat een compleet andere kant op met een Whirl van Scheepjes. Ik heb dit lapje nu gemaakt met een naald van 3,5 mm en het wordt daardoor ook lekker losjes. Dit is direct ook het voorbeeld waarbij ik alle steken van de toer in de grote openingen haakte. Als deze bol helemaal op is, dan wordt het een prachtige gemêleerde sjaal, ideaal voor in de zomer.

Het is een heel dun garen en het geeft daardoor bijna een net-achtig effect. Je ziet het ook als je de twee garens naast elkaar hebt, het heeft een totaal andere uitstraling. Letterlijk veel koeler, dus geschikt voor in de zomer.

Voor de eerste 3 garens heb ik haaknaald 4 gebruikt, voor de Scheepjes Whirl heb ik haaknaald 3,5 mm gebruikt. Je kunt hier ook goed het verschil in maat zien bij het gebruik van een andere naald. De sjaal voor in de zomer zou je dus nog kunnen aanpassen door een aantal keer 3 steken extra op te zetten.

Dan heb ik nog de sjaal die ik zelf om heb. Dat is weer van heel ander garen, uit mijn eigen voorraad en ik moet eerlijk bekennen dat ik niet meer weet van welk merk het is. Deze is gehaakt met haaknaald 4,5 en daarmee is het ook een lekker warme sjaal geworden die ik heel veel draag. Het is ook mijn lievelingskleur.

Ik ben heel benieuwd wat jij met dit patroon gaat doen. Ben je net begonnen met haken en wil je de basis nog beter leren? Kijk dan eens naar de online workshop ‘Leren haken met Wendy’. Ook voor dit patroon heb je voldoende aan de basiskennis. Je mag de resultaten altijd met me delen in de Facebookgroep. Ik wens je heel veel haakplezier!

Bekijk je deze uitleg liever aan de hand van een video?

Klik dan hier om de video te bekijken.

2 reacties op “Zo haak je de confetti Sjaal”

 1. Elly van der Velden

  Ben er aan begonnen hoor Wendy. Ik had nog wol liggen en eerst een proef lapje gehaakt
  Werd zo mooi dus ga ik door.
  Wat leg je het allemaal goed uit, toppie.
  Hoe stuur ik je een foto? Ik denk dat je het eind resultaat wel wil zien .
  Groetjes Elly.

  1. Wendy van Delden

   Ahh wat fijn om te horen dat je de uitleg vind vind op deze manier. Ik ben heel benieuwd naar je resultaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.