In dit artikel ga ik je alles vertellen over ‘Wendy’s Heerlijke Omslagdoek’. Voordat ik echt start, wil ik je even terugnemen in de tijd. Dit patroon is namelijk voor mij heel bijzonder. Het is mijn allereerste haakpatroon ooit! Er zit een verhaal achter, wat ik met je ga delen.

In 2016 was ik nog werkzaam als coach in mijn eigen bedrijf, ik wilde ’s avonds iets creatiefs doen en workshops geven. Omdat ik al mijn hele leven haak dacht ik: ik ga haaklessen geven! Om dat een beetje kracht bij te zetten, heb ik wat oude sjaals uit mijn kast gehaald, in de tuin gezet op een paspop en daar vervolgens foto’s van gemaakt.

Een van die sjaals was ‘Wendy’s Heerlijke Omslagdoek’. Op die foto kreeg ik heel veel reacties. Of ik daar een patroon van had. Dat had ik dus niet, want ik had nog nooit een patroon geschreven. Ik haakte heel veel, maar ik zoog alles uit mijn duim. Omdat ik natuurlijk geen nee wilde verkopen, besloot ik het patroon uit te gaan schrijven. Ik heb mensen gevraagd of ze mij hun e-mailadres wilden sturen en in het weekend zou ik dan het patroon gaan schrijven.

Zo gezegd, zo gedaan.

In eerste instantie verstuurde ik alle patronen handmatig, dat heb ik zo’n 250 keer gedaan. Daarna ging er een automatisch systeem werken waardoor ik het niet meer handmatig hoefde te doen. Op de eerste dag dat het online was, werd het patroon 1.000 keer gedownload! Ik wist niet wat me overkwam.

Vanaf toen is het allemaal heel snel gegaan. Dit patroon is het begin geweest van Wendy’s Home Collection. Sindsdien geef ik ieder jaar, zo rond november of december, een gratis patroon uit. In deze serie neem ik je iedere week mee in zo’n gratis patroon. Natuurlijk kun jij dit gratis patroon nog steeds aanvragen.

Het is inmiddels 5 jaar verder en het patroon van ‘Wendy’s Heerlijke Omslagdoek’ is inmiddels 50.000 keer gedownload. Het gaat nog steeds iedere dag door. Inmiddels zijn er meerdere ontwerpen mee gemaakt, zoals een patroon van een vest en in mijn eerste boek ‘The Spring Collection’ staat een patroon van een deken en kussen met hetzelfde patroon. De serie is dus inmiddels mooi compleet.

Met Wendy’s Home Collection is de afgelopen 5 jaar ook heel vel gebeurd. Zo zijn er 3 haakboeken verschenen, een 4e is in de maak. Er is een Online HaakAcademy, een VIPS Membership, een grote Facebookcommunity en ieder jaar dus dat gratis patroon.

Vandaag laat ik je zien hoe je het eerste gratis patroon op een simpele manier kunt haken. Daar heb je het patroon natuurlijk bij nodig. Dus ik zou zeggen, vraag hier het gratis patroon aan door je gegevens achter te laten. Je hebt het patroon binnen 5 minuten in je mailbox en dan kun je met me mee haken.

Yess, stuur mij het GRATIS patroon van Wendy"s Heerlijke Omslagdoek!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Heb je het patroon ontvangen? Mooi! Dan gaan we verder. Pak het patroon erbij, neem garen en een haaknaald bij de hand zodat we samen door het patroon van ‘Wendy’s Heerlijke Omslagdoek’ heen kunnen.

Ik ga het je voordoen met een klein proefstukje en daarvoor heb ik een eerste toer gehaakt van 13 stokjes. Deze stokjes heb ik hakend opgezet. Als je niet weet hoe dat moet, lees dan even het artikel waarin ik je uitleg hoe je hakend kunt opzetten.

Als je het patroon leest dan zie je dat het aantal steken altijd 3 + 1 is. In het patroon staat 3 + 3 keerlossen. Dit patroon is natuurlijk al 5 jaar geleden geschreven en toen hadden we het keerstokje nog niet. De 3 keerlossen kun je ook vervangen voor 1 keerstokje. Zo zie je dus dat het 3 steken + 1 is.

Zo kun je je patroon steeds aanpassen. Je kunt je sjaal zo kort of zo lang maken als je zelf wilt. En op deze manier kun je natuurlijk ook een heel simpel deken gaan maken. Om het voor te doen, heb ik een toer van 13 gemaakt en dat is gelijk toer 1. Op het diagram zie je dat toer 2 ook een toer van stokjes is. Deze ga ik nu maken. Eerst maak ik daarvoor het keerstokje. Hoe je dit het beste kunt doen, leg ik je uit in dit artikel.

Zo haken we toer 2, een hele toer van stokjes.

Het is belangrijk bij dit haakwerk dat je altijd even telt of je hetzelfde aantal steken over hebt. Daar wil het weleens misgaan en dan wordt je sjaal scheef aan de zijkant. Met het keerstokje en door hakend op te zetten ondervang je het voor een groot deel, maar je kunt het beter zeker weten.

De laatste steek gaat natuurlijk aan het einde van de toer op de laatste steek en dan tel ik even of ik weer 13 steken heb. Dat klopt!

Je gaat dan door naar toer 3. Daarvoor draai je het werk eerst om en maak je een keerstokje. Op het diagram zie je dat je een 2e stokje maakt in dezelfde steek. Vervolgens sla je 2 steken over en ga je in de 3e steek drie stokjes maken.

Je slaat weer 2 steken over en in de 3e maak je weer 3 stokjes. Dat herhaal nog 1 keer.

Als het aantal steken klopt (3 + 1), kun je precies nog 2 steken overslaan om precies bij de laatste steek van de toer uit te komen. De clusters van 3 steken gaan verspringen. Je draait het werk weer om en je gaat naar toer 4. Begin met een keerstokje. Op het diagram zie je dat je er 3 stokjes worden gehaakt.

Over dit patroon heb ik vaak de vraag gekregen wat nou juist is. Doe je de 3 stokjes van toer 4 in de steek of doe je ze in het gat? Het is allebei juist. Het is namelijk aan jou om te bepalen wat je mooier vindt. Ik laat je er verderop in het artikel een aantal voorbeelden van zien. Ik doe ze nu in de steek omdat het werk dan platter wordt.

Je gaat naar de volgende steek, daar maak je 3 stokjes. Aan het einde van toer haak je een stokje in de laatste (het keerstokje van de vorige toer). Volgens het diagram herhaal je nog een keer toer 3.

Het is nu een kwestie van herhalen. Je haakt 2 toeren met hele stokjes en 3 toeren met verspringende clusters. Dat is alles wat je moet doen. Met recht een ‘Keep it Simple-patroon’ dus.

Ik laat je nog wat voorbeelden zien van variaties op dit patroon. Het origineel zoals je het op de foto ziet, is gemaakt van Stylecraft Special DK, wel in een andere kleur dan je hieronder ziet.

Het is acryl en dat haak je met haaknaald 4. Het resultaat dat je hierboven zag, is zoals hoe het ook in het originele patroon is. Maar kun je ook heel leuk mee variëren. Ik laat je een aantal proefjes zien van hetzelfde patroon. Hierbij heb ik lapjes gemaakt van 22 steken. Dat is deelbaar door 3 + 1. Dit is het garen Scheepjes Colour Crafter wat zo goed als gelijk is aan Special DK van Stylecraft. Het is allebei van premium acryl en je haakt het met haaknaald 4. Dit is dus het originele patroon zoals ik het heb uitgebracht. Daar is ook de maatvoering op gemaakt.

Dat wil niet zeggen dat je niet kunt variëren met ander garen. Dan krijg je toch andere effecten en ook hele andere maten. Dit zijn namelijk ook 22 steken. Deze is gemaakt met haaknaald 3,5, het is een veel dunner draadje. Er zit een subtiel glittertje in en het ziet er direct heel anders uit. Je ziet ook dat de maat anders is. Om met dit garen dezelfde maat te behalen moet je dus meer steken opzetten, een vermenigvuldiging van 3 + 1.

Je kunt ook een verloopgaren gebruiken. Het is weer hetzelfde patroon, hierbij heb ik alleen naald 4,5 gebruikt en het is weer een totaal ander effect.

Je kunt het ook anders maken door het heel grof te maken. Dit is een lapje van het Tweed garen dat ik onlangs heb uitgebracht, welke ik heb gehaakt met haaknaald 5. Je ziet dat het veel groter uitpakt, het geeft een grover effect, maar dat kan doordat het zo stoer is voor andere dingen ook heel leuk zijn.

Zo zie je dus dat door alleen maar van naald of garen te wisselen, je totaal andere effecten bereikt met eenzelfde patroon. Ga daar dus lekker mee spelen en het uitproberen.

Op de foto kun je zien dat ik het originele patroon heb afgewerkt met een schulprandje. Daar is ook een uitleg over geschreven. Je leest hier hoe je het schulprandje kunt haken. Als je alle artikelen bij elkaar pakt heb je eigenlijk een complete minicursus te pakken 😉

Met alleen de basiskennis van haken kun je deze sjaal, omslagdoek, vest of deken met gemak haken! Ik wens je heel veel haakplezier!

Liever de video zien die bij dit artikel hoort?

Dat kan! Je kunt de video hier bekijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.