Als je nog nooit hebt gehaakt, dan is dit artikel voor jou bedoeld. Ben jij al helemaal thuis in het haken, kijk dan even naar de andere artikelen op mijn blog, er staan er inmiddels genoeg voor voldoende haakinspiratie. In het eerste deel van deze serie heb ik je laten zien wat je nodig hebt om voor het eerst te gaan. Dat was een haaknaald, een bolletje wol en een schaartje. Ook heb je ik je laten zien hoe je de haaknaald vast kunt houden en hoe je een lus maat. Dan is het nu tijd voor je allereerste steek en dat de losse. Die ga ik je van dichtbij laten zien.

Welkom bij deel 2 van de serie Back to Basic: Leren haken.
Als je er inmiddels uit bent of je je haaknaald in de pengreep of mesgreep vasthoudt, dan kun je gaan beginnen met je eerste steek. We hebben de lus gemaakt en je houdt dan het korte draadje naar je toe. Je doet je vinger tussen de 2 draadjes in. Daarmee wordt je vinger eigenlijk een soort werkbankje. De lus staat daar daar dus recht bovenop.

Je gaat de haaknaald bewegen en onder de lange draad onder je vinger doorhalen. Met je duim hou je het korte deel van de draad goed vast. Het lange deel van de draad haal je door de lus heen. Je hebt zo je eerste losse gehaakt. Probeer dit nog maar een paar zodat je een paar lossen hebt gehaakt. Na een paar steken zie je dat je een ketting van lossen hebt gekregen.

Die ketting van lossen is straks heel belangrijk als je je eerste haaksteken gaat maken. Dit is namelijk de ondergrond waar je straks op gaat haken.

Als je dit voor het eerst doet, dan is het vast niet zo regelmatig. Dat is heel normaal. Daarom is het belangrijk om nu gewoon een paar meter lang een ketting van lossen te maken. Die ga je straks niet meer gebruiken. Het is puur om te oefenen, zodat het er regelmatig uitziet. Het is de basis van je werk en als je al met een slechte basis begint… Ja, dan weet je wel hoe het afloopt. De basis goed leren is het allerbelangrijkste wat je kunt doen om straks veel plezier te hebben van je nieuwe haakhobby.

Heb je het haken van lossen inmiddels onder de knie? Dan zie je in het derde deel van deze serie hoe je een vaste kunt gaan haken. Wil je liever alles over haken leren in een basis workshop? Lees hier meer over de online workshop ‘Leren haken met Wendy’.

Zie je deze uitleg liever met bewegend beeld?

Ga nu lekker aan de slag met lossen haken. Vind je het lastig om dat op basis van deze uitleg te doen en zie je het liever op bewegend beeld? Bekijk dan hier de video op mijn YouTube-kanaal.

Veel plezier met oefenen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.