Je kent ze wel, de tassen en manden uit mijn boeken 'The Spring Collection', 'The Summer Collection' en 'The Autumn Collection'. De tas en mand uit het boek 'The Autumn Collection' zijn voorzien van een binnenvoering. Hoe je zo'n binnenvoering kunt maken, laat ik je zien in dit artikel. 
De mand en tas hebben met elkaar gemeen dat er een stoffen binnenvoering in zit, waar aan de onderkant een bodem in is genaaid. Dat heb ik helemaal uitgelegd in het boek maar soms leert het makkelijker als je stap voor stap uitgelegd krijgt hoe het precies werkt. Dat ga ik dus hieronder uitleggen.
Je begint met een lapje voor de binnenvoering van je tas of mand. Je mag zelf kiezen welke kleur of welke stof het precies is. Zelf maak ik gebruik van een lange lap die ik dubbel vouw. Dat scheelt namelijk direct een onderrand naaien.
Als je een paar restjes stof hebt die je hiervoor wilt gebruiken, dan kun je natuurlijk ook twee losse lapjes gebruiken en deze aan de onderkant vastnaaien. Dat laat ik je later in het artikel even zien.
Dit is de lange lap die ik ga gebruiken die ik dubbel heb geslagen in twee gelijke delen.
Je begint met de zijkanten. Deze zijkanten naai je op de naaimachine dicht. Je houdt daarbij de zijkanten netjes op elkaar en je begint aan de onderkant waar dus de vouw zit. Gebruik je twee korte lapjes? Dan naai je natuurlijk ook de onderkant dicht.
Vergeet niet om altijd even heen en weer te naaien, voordat je door naait. Dan weet je zeker dat de draad mooi vast zit. Ook aan het einde van de naad ga je nog een keer heen en weer.
Je hebt nu de eerste zijkant dicht en je kunt de andere kant op dezelfde manier dicht naaien.
Zodra je beide zijkanten dicht hebt genaaid, dan ziet het eruit als onderstaande afbeelding. Voor het voorbeeld heb ik dat even met een donkere draad gedaan zodat je goed kunt zien wat ik doe. Je mag zelf natuurlijk een lichtere draad gebruiken of een draad in dezelfde kleur als je stof.
Je ziet op de afbeelding hierboven de 'verkeerde' kant van de tas. Je hoeft het niet af te werken met een zigzag-streek, want het is straks niet zichtbaar. Het heeft ook niets te lijden, aangezien het verstopt zit in de voering. Dat laat ik je zo even zien.
Je hebt nu enkel een plat stukje stof waarbij de zijkanten dicht genaaid zijn. Maar we wilden juist een bodem in de voering van onze tas of mand. Dat ga ik je laten zien. Je pakt de zijkant beet en je trekt er een tuut in.
Het is dan belangrijk dat je weet hoe breed de boden van je tas is. Dat kun je meten door de onderkant van je tas of mand op te meten. Voor dit voorbeeld gebruik ik de tas uit het boek, waarbij je kunt zien dat de onderkant van de tas uit twee delen bestaat. De twee delen samen is de bodem samen. Na het opmeten weet ik dat het een bodem is van 14 centimeter breed.
Dit betekent dat de voering een hoek moet hebben van 14 centimeter. Je legt de stof even zo neer dat de punt naar boven wijst. De naad van de zijkant moet precies in het midden liggen en dan meet je vervolgens af waar de bodem van je voering begint.
Op deze punten zet je een speld. Dit is dus de hoogte waarop je moet gaan naaien.
Je gaat op de plek van de naalden (dus ook in dezelfde richting als de naalden wijzen) naaien. Je begint weer met het heen en weer naaien voor de stevigheid van het werk. Je kunt de eerste naald er ook uit halen als je de stof onder de naaimachine hebt gelegd. Je weet namelijk dat je op het goede punt zit. Ook aan het einde hecht je af.
En als je zeker weet dat je helemaal goed zit, dan kun je deze punt eraf knippen. Dat hoeft overigens niet hoor.
Als je de stof even binnenstebuiten vouwt, dan zie je hoe de voering eruit ziet. Je hebt een rechte lijn gemaakt, waarmee je de bodem van je tas hebt genaaid.
Aan de andere kant moet je dit natuurlijk ook doen. Je doet het precies hetzelfde zoals ik hierboven heb beschreven. Je zoekt het punt van 14 centimeter op, want de bodem van je tas is natuurlijk 14 centimeter breed. Steek de spelden op de plek waar de naad van de bodem mag komen.
Heb je de andere kant ook gedaan? Dan zie je dat als je de binnenvoering binnenstebuiten keert, de binnenvoering er zo uitziet:
Keer de voering weer binnenstebuiten, zodat deze op de goede manier in de tas gaat. Anders heb je zo de naden aan de binnenkant.
Je gaat nu de hoogte van je tas meten. Vouw de bovenkant van de voering om en zet deze handmatig met een steekje vast in je gehaakte tas. Je tas is dan gevoerd, verstevigd en je haakwerk heeft er minder onder te lijden. Je kunt nu de leren hengels aan je tas bevestigen en je tas is klaar.
Bij de mand werkt het eigenlijk precies hetzelfde. Hier zie je de mand, waar ik de binnenvoering voor heb gemaakt, van boven:
Je kunt dus zien dat ik ook hier een bodem heb gemaakt in de voering en dat aan de bovenkant van de mand, de voering onzichtbaar is vastgenaaid aan de mand. Dat heb ik gedaan met hele kleine steekjes, met behulp van het grijze applicatiegaren.

Wil je liever de video bekijken?

Ik hoop dat je op deze manier inzicht hebt gekregen in hoe je op een simpele manier een binnenvoering met bodem voor je mand of tas maakt. Wil je toch liever de uitleg op video bekijken? Klik dan hier.
Heel veel haakplezier!

0 Comments

Leave a Comment