Het is weer tijd voor een tutorial in de serie Randjes en kantjes. In het eerste deel liet ik de basis onderrand zien, waarmee je al je haak werk mooi af kunt werken. In het tweede deel heb je kunnen zien hoe je een schulprandje kunt haken. In dit deel ga je leren hoe je een mooi picot randje kunt haken.
Eerst laat ik je zien hoe een picot randje eruit ziet, bijvoorbeeld bij deze heerlijke zachte sjaal:
Deze sjaal heb ik gehaakt met mijn eigen garen: Puur Zijde Zacht. Ik heb het garen zelf geverfd. Je kunt bij de rand goed zien wat een picootje precies is. Het zijn eigenlijk allemaal kleine uitstulpinkjes en één zo'n uitstulping heet ook wel een picot.
Bij deze sjaal zie je hoe leuk de sjaal ermee afgewerkt kan worden. Dat kan natuurlijk ook heel goed met dekens of truien, bij de hals of een boord. Je kunt met dit randje eindeloos variëren. De sjaal die ik je hierboven liet zien is een voorbeeld van heel fijn haakwerk, waarbij ik gebruik heb gemaakt van dezelfde kleur.
Je kunt natuurlijk ook een grover garen gebruiken. Dat heb ik gedaan bij deze sjaal, de Confetti sjaal. Hier geeft het weer een totaal ander effect, zeker als je er meer tussenruimte tussen de picootjes houdt.
Wist je dat je dit patroon gratis kunt aanvragen door hieronder je gegevens achter te laten?
{a3684ar47444}
In het eerste deel van deze serie liet ik je zien hoe je een onderrand haakt om je haakwerk. Hieronder zie je een mooi voorbeeld van hoe je de onderrand kunt gebruiken om een leuk kleureffect te creëren. De onderrand is gehaakt met een fel afstekende kleur van de sjaal en het picootje is gehaakt met weer een andere kleur, het zachte roze dat je vast wel van me kent.
Dit is trouwens de sjaal uit het boek 'The Summer Collection'.

Het picot randje haken

Om uit te leggen hoe je een picot randje haakt, heb ik twee proeflapjes gemaakt, één met en één zonder opzetrand.
We beginnen met de basis, namelijk hoe haak je een picootje en daarvoor gebruiken we het proeflapje zonder opzetrand.
Tip: het haakwerk heb ik gemaakt met haaknaald 4mm, zoals het garen voorschrijft. De randjes en kantjes maak ik altijd met een haaknaald die een hele of halve maat kleiner is. In dit geval gebruik ik de Clover Amour haaknaald (dit zijn mijn favoriete haaknaalden) in de maat 3,5 mm.
Je begint met insteken en je pakt de draad erbij waarmee je de rand gaat haken. Haal de draad door en begin met een vaste. In de volgende steek haak je wederom een vaste. Haak nu 2 lossen die je vastzet door weer in te steken in de vaste die je net had gemaakt. Sla de draad om, haal deze door, omslaan en doorhalen. Je maakt in de volgende een vaste. Op die manier heb je nu je eerste picootje gehaakt.
Je maakt nu weer een vaste. Je ziet dat het omhoog gaan bestaat uit twee lossen en dat je ertussen telkens twee vasten hebt. Daar kom ik later even op terug. Je maakt je tweede picootje door twee lossen te haken, die je vastzet in de vaste die je net hebt gemaakt. Omslaan, doorhalen en weer in de volgende steek een vaste. Dit is de basis van het haken van een picootje.
Over een picootje kan ik je nog heel veel vertellen, bijvoorbeeld over de verschillende soorten die er zijn. Dit picootje is gehaakt met 2 vaste ertussen en twee omhoog. Doordat je telkens 2 vaste en 2 lossen gebruikt, is het gemakkelijk te onthouden. Je kunt een picootje ook haken met meerdere steken tussen de uitstulpingen. Je krijgt hierdoor een ander effect (zoals je kon zien bij de Confetti Sjaal). Het is maar net wat jij het mooiste vindt voor jouw haakwerk.
Je kunt een picootje haken met meerdere steken ertussen, maar je kunt ook meerdere lossen gebruiken voor je picootje, bijvoorbeeld 3 lossen. Daardoor word je picootje direct een stuk groter. Je kunt op die manier eindeloos variëren met dit type randje. In het voorbeeld zien alle verschillende varianten er als volgt uit:
Je ziet goed het verschil tussen de afstand die tussen de steken zit en tussen de hoogte van de picootjes. Je hebt op die manier al twee variaties die je kunt maken. Dit is hoe het haakwerk eruit ziet als je het picot randje direct op je haakwerk bevestigt.

Picot rand haken op een onderrand

Je kunt je picot rand ook haken op de onderrand. Daar begin je met het vastmaken van de draad. Haak een vaste, twee lossen en die zet je in de eerste steek vast met een vaste. Ga naar de volgende opening, je maakt een tweede vaste, twee lossen en je zet het weer vast met een vaste. Je kunt nu doorsteken. Je ziet dat dit randje er heel anders uit komt te zien dan wanneer je het randje direct aan je haakwerk bevestigt:
Dit is overigens mijn manier van het haken van picootjes. Als je In de algemeen bekende haakbijbels of de meer gedateerde handwerkboeken kijkt, dan zie je dat je het picootje eigenlijk anders zou moeten maken. Je haakt twee lossen, je zet deze vast in de eerste losse. Je haakt dan je volgende vaste. Ook dat komt er heel anders uit te zien.
Met twee lossen gaat dat redelijk, ondanks dat ik zelf niet heel tevreden ben met dit resultaat. Zodra je echter 3 lossen gaat haken, krijg je een wiebel picootje. Ik noem dat ook wel een labiel picootje... Ik vind het veel mooier om wat stevigere picootjes te hebben, vooral ook omdat het na het dragen en wassen veel mooier blijft. Dat is natuurlijk een mening, als jij liever een wat losser picootje wilt gebruiken bij je haakwerk, mag je dat natuurlijk doen. Zelf heb ik deze manier bedacht om echt tevreden te kunnen zijn met mijn eigen haakwerk en ik pas het overal toe.
Natuurlijk laat ik je ook nog even het picootje met 3 lossen zien met daarbij meer steken tussen de picootjes. Ik haak 2 steken, 3 lossen en zet deze vast in hetzelfde gaatje. Je maakt nu 2 steken, 3 lossen en zet die vast. Het is weer een heel ander effect, kijk maar:
Het belangrijkste is dat je van tevoren bedenkt welk effect je wilt bereiken voor jouw haakwerk. Wil je een heel subtiel picootje en de picootjes dicht op elkaar? Of wil je juist een groot picootje met meer ruimte? En ga je dat dan direct bevestigen aan je haakwerk of maak je gebruik van de onderrand, mogelijk zelfs in een andere kleur?

De hoek van je haakwerk

Bij de onderrand heb je nog eens de uitdaging van de hoek van je haakwerk. Hoe haak je zo'n picootje om de hoek heen? Dat kun je met het twee-steeks picootje doen. Een hoek is altijd een langere lengte dan op de zijkant. Wat ik doe is het volgende:
Ik maak één vaste, dan de volgende vaste en daar maak ik het picootje met 2 steken. Ik zet deze weer vast in de vaste met behulp van een vaste. Je hebt nu drie steken hierin: de vaste met picootje, die vastgezet aan een vaste.
Uiteraard kun je hier ook weer mee variëren, door bijvoorbeeld een picootje met drie steken te maken. Het picootje komt dan nog duidelijker op de hoek te zitten:
Met een sjaal of deken geeft dit een heel mooi effect. Ik pak nog heel even de sjaal erbij waarbij ik twee kleuren voor de rand heb gebruikt. Als je het zo naast elkaar ziet, dan kun je heel goed zien dat het gebruik van een ander garen een compleet ander eindresultaat geeft.
Nu ben ik heel benieuwd naar welk picot randje jij gaat haken en welk garen je daarbij gaat gebruiken. Het zou geweldig zijn als je het resultaat met me wilt delen! Laat het weten onder dit artikel!
Je hebt nu een nieuwe manier geleerd om de randen van je haakwerk mooi af te werken. Wil jij meer leren over haken? Kijk dan eens bij mijn Online Haak Academy, waar ik verschillende workshops en masterclass in aanbied. Je kunt zo je haak skills vergroten of gewoon beginnen met een leuk, nieuw project!

Bekijk je de uitleg lever met bewegend beeld?

0 Comments

Leave a Comment