Nu er steeds meer artikelen zijn verschenen op mijn blog, komen er ook vragen van jullie binnen. In dit artikel behandel ik de meest gestelde vragen. Veel leesplezier!

Moet je als je hakend opzet nog steeds een grotere haaknaald gebruiken?

Een hele goede vraag! Tot nu waren we natuurlijk gewend dat als je opzet met een ketting met lossen, je dat met een grotere haaknaald doet. Je werk gaat dan namelijk niet trekken. Als je hakend gaat opzetten is dat niet meer nodig. Het woord zegt het eigenlijk al: 'hakend opzetten'. Je bent dus direct aan het haken en je hebt geen andere of grotere haaknaald nodig. Je kunt de haaknaald gebruiken waar je je hele haakwerk mee hebt gemaakt.

Welk garen gebruik je om het haakwerk in elkaar te zetten?

Deze vraag is zo vaak langsgekomen! Deze vraag werd heel vaak gesteld bij de uitleg over de 'Ik-en-jij'-steek. In dit artikel laat ik je zien hoe je haakwerk in elkaar zet, met behulp van een rode draad. Ik heb daar zelf dit soort bolletjes voor gebruikt:
Dit garen is van Scheepjes en het Maxi Treat. Je hebt ze ook in een grotere variant, dat heet Sugar Rush. Het garen is exact hetzelfde, alleen de verpakking is iets anders. In de uitleg heb je kunnen zien dat het eigenlijk niet uitmaakt met welke kleuren je je haakwerk in elkaar zet, omdat je de 'Ik-en-jij'-steek gebruikt. Je werk wordt dan onzichtbaar aan elkaar vastgemaakt. Toch heb ik het zelf in allerlei kleuren ;)
Om het jullie makkelijker te maken, heb ik dit garen in de webshop staan, in de meest neutrale kleuren: grijs, beige en een linnen-kleur. Met zo'n bolletje kom je echt ontzettend ver.

Ik zou graag nog meer filmpjes voor haken voor beginners willen zien.

Daarvoor heb ik goed nieuws! Vanaf 1 oktober 2021 komt er een serie online waarin ik je meeneem naar het aller-aller-aller-eerste begin. Ik hoop dat ik daarmee deze veelgestelde vraag ga beantwoorden. Ik laat je namelijk zien hoe je vanaf 0 begint met haken.

Hoe zet je een boord aan de zijkant van een vest, waar het niet helemaal gelijk loopt?

Dit leg ik uit in 2 verschillende artikelen. Je kunt eerst een artikel lezen uit de serie 'Randjes en kantjes'. In dat artikel leg ik je uit hoe je de randen van de je haakwerk mooi afwerkt. Dat doe je met behulp van een onderrand. Zo maak ik zelf ook de boord aan de zijkant van een vest. Je kunt dat artikel hier lezen.
Om de zijkant van je vest nog rechter te maken, zou je ook het gedraaide keerstokje kunnen gebruiken. Hoe je dit doet, kun je lezen in dit artikel.

Hoe kom je goed uit met het schulpje op de hoek?

Er bestaat het idee dat bij mij de schulpjes altijd goed uitkomen. Heerlijk zou dat zijn toch? Als dat echt zo is... het is alleen niet waar. Ik reken het van tevoren allemaal helemaal uit. Het is dus zeker geen toeval dat de schulpjes bij mij altijd netjes op de hoek zitten, maar gewoon een kwestie van tellen. Daardoor kun jij dat ook!
Ik laat zien hoe dit tellen werkt in dit artikel. Je begint met het tellen bij de hoek waar je het schulpje wilt hebben, en vanuit daar tel je terug. Dat is een behoorlijke klus, zeker als je dat met een deken wilt doen. Maar het is echt de moeite waard! Hierbij geldt vooral: een goede voorbereiding is het halve werk. Gewoon uittellen en dan pas gaan haken.

Waar heb je die leuke spelden vandaan?

Toen de video over de knoopsgaten online kwam, kreeg ik zo vaak de vraag waar ik die spelden vandaan heb. Deze spelden bedoel ik:
Deze vraag is een stuk lastiger te beantwoorden. Ik heb bij de groothandel gekeken, maar ik kan ze niet meer vinden. Deze spelden komen uit de tijd dat ik graag quiltte. Je had deze spelden nodig om de lagen aan elkaar te zetten. Deze spelden zijn ook best zwak. het is een leukigheidje, maar eigenlijk niet echt geschikt. Ik heb ze vooral gebruikt omdat je deze spelden in de uitleg lekker goed ziet. Je ziet daardoor ook heel goed waar de speld komt te zitten.

Wat haak je zelf op dit moment?

Deze vraag snap ik helemaal! Jullie willen altijd weten wat ik op dit moment aan het haken ben. Het leuke aan mijn werk is dat ik heel veel haak. En dan bedoel ik ook echt heel vaak, gemiddeld wel 5 uur per dag. Overdag ben ik vaak achter mijn computer bezig, video's aan het opnemen voor mijn YouTube kanaal. Wist je dat je je daar ook op kunt abonneren zodat je geen video meer mist?
Natuurlijk verstuur ik overdag ook de pakjes met jullie bestellingen. Iedere avond, na het eten, begin ik met haken. Net zo lang tot ik naar bed ga. Dat is dus heel erg leuk.
Het minder leuke aan dit werk is dat ik vaak niet kan delen wat ik aan het haken ben. Dat is namelijk geheim. Momenteel ben ik volop aan het haken voor het winterboek en daar kan ik helemaal niets van laten zien. Gelukkig heb ik er wel altijd een haakwerkje bij. Als ik tussen twee projecten in zit, het patroon moet bijwerken, garen moet uitzoeken, dan kan ik dat haakwerkje gebruiken. Een avond niet haken is voor mij echt ondenkbaar. Zo'n werkje heb ik nu ook klaar staan:
Ik ben nu een klein deken aan het maken, in de zigzag steek. Daar heb ik dan een mandje bij, vol met bolletjes van sokkenwol. Daar ben k aangekomen door vorig jaar aan een advents kalender mee te doen. In die kalender zaten 24 kleine strengetjes, waar je dan vervolgens zelf wat van kunt maken. In mijn geval wordt dat dus een klein deken.
Zo'n mandje is natuurlijk heerlijk om al je haakspulletjes in te bewaren. Dit mandje kostte me € 0,25 in de kringloop ;)

Zijn deze producten er?

Ik kreeg ook veel vragen over of er bepaalde producten wel of niet waren. We hebben het al even over de spelden en over het garen om haakwerk in elkaar te zetten, gehad. Waar we het nog niet over hebben gehad, zijn de haaknaalden. Deze haaknaalden zijn namelijk heel lang niet leverbaar geweest. Gelukkig kan ik je melden dat ze er weer zijn en je kunt ze natuurlijk hier in de webshop vinden. Dit zijn echt mijn favoriete haaknaalden. Ik heb zelfs duurdere haaknaalden geprobeerd, maar ik kom altijd weer bij deze haaknaalden terug.
Naar aanleiding van het laatste haakfeestje is er ook heel veel vraag naar het haakdagboek. Dit is een heerlijk boekje om bij je haakwerk te hebben. De binnenkant van het boekje is gelineerd. Er staat dus verder niets in, maar het is ook bedoeld om je haakbelevenissen in op te schrijven. Je kunt het dus lekker zelf vullen. Ik heb er hier nog maar een paar van, dus wees er snel bij. Je kunt het haakdagboekje vinden in de webshop.
Het filmpje over het momentje voor jezelf, met een projectbag. Ik heb daar een projectbag voor gebruikt, die je 2 jaar terug bij het boek 'The Summer Collection' cadeau kreeg. Als je toen het boek in de preorder had besteld, dan kreeg je er een projectbag bij. Zelf had ik niet eens een projectbag meer, maar Corinne was zo lief om mij de projectbag toe te sturen zodat ik hem zelf ook had. Er werd toen zo enthousiast op gereageerd door jullie, dus ik heb nieuwe projectbags laten maken! Dit is hem geworden:
Het is een heerlijk maatje, de bag is 35 cm hoog en 25 cm breed. Het is gemaakt van 100% natuurlijk katoen, ongebleekt. Het is wat mij betreft echt het ideale tasje om altijd bij je te hebben, in je tas of bij je op de bank. Ik heb er inmiddels meerdere in gebruik en er staan er zelfs al een aantal klaar voor de vakantie. Wil jij ook zo'n handig tasje? Je vindt deze in de webshop.

Wanneer behandel je mijn verzoekje voor een nieuwe video?

Er komen regelmatig verzoekjes voor nieuwe video's, bijvoorbeeld een over het maken van de binnenkant van een tas. Dat patroon staat in het boek 'The Autumn Collection'. De video over hoe je de binnenkant van de tas naait, kun je hier snel verwachten! Heb je ook een verzoek voor een video of artikel? Stuur het me gerust toe. Je kunt dat doen door een reactie achter te laten of door een e-mail te sturen.
Er is wel een maar. Blijf me niet vragen wanneer de video er komt. Dat heb ik nu een aantal keer meegemaakt, dat ik de vraag krijg met: "Je hebt gezegd dat... en wanneer komt het nou?" Ik kan daar niet aan voldoen. Ik heb een planning voor het hele jaar en ik heb naast mijn werk ook gewoon een leven waar iets anders kan lopen. Als je dus een videoverzoek wilt doen, doe dat vooral. Ik neem jouw verzoekje dan op in mijn lijst. Ik kan alleen geen toezeggingen doen over of en wanneer de video er komt.

Wil je deze vragen op video zien?0 Comments

Leave a Comment