Je kunt knoopsgaten heel goed gebruiken bij een vest (of ander kledingstuk), maar het staat ook hartstikke leuk op een kussenhoes. Hoe je dit precies doet, leg ik hieronder uit.
Tijdens het schrijven van dit artikel ben ik bezig met het afwerken van het Tweed Vest. In dit vest wil ik een boord met knoopsgaten. Om te bepalen hoe groot die gaten moeten worden, moet je natuurlijk eerst de knopen kiezen. Leg de knopen uit de losse hand neer op de boord van het vest. Je kunt zo goed bepalen wat je mooi vindt. Wil je veel afstand tussen de knopen? Of juist weinig afstand? Zelf vind ik het mooi als er een driedubbele rij tussen de knopen zit.
Zodra je hebt bepaald hoeveel knopen je gaat gebruiken en waar de knopen precies komen, ga je de plekken markeren met een speld. Je plaatst één speld in de steek voor de knoop en de tweede speld plaats je in de steek erna.
Bij het voorbeeld wilde ik er driedubbele rijen tussen, dus ik controleer of de knoop goed ligt en markeer daar ook met een speld de steek voor de knoop. Ik hoef niet perse de steek na de knoop te markeren, ik hoef namelijk alleen maar te weten waar ik zou beginnen met het volgende knoopsgat.
Je kunt nu de knopen aan de kant liggen. Je kunt dan de steken tellen die tussen de twee spelden zitten. In mijn geval zijn het drie steken. Dat betekent dat ik een knoopsgat ga maken van een halfstokje, twee lossen en dan weer een half stokje. Een knoopsgat mag altijd net iets krapper zijn dan de knoop zelf. Het gaat namelijk uitrekken en je wilt niet dat als je vest mooi dicht geknoopt is, er dan telkens een deel van het vest openvalt doordat het knoopsgat te wijd is.
Je begint nu met een keerstokje de volgende toer van de boord. Doe dit natuurlijk aan de goede kant van het werk. Je haakt halve stokjes, tot je bij de speld bent aangekomen. Je maakt eerst het laatste halve stokje en kunt dan de speld uit je haakwerk halen.
Haak drie lossen en steek in bij de tweede speld. Als je net als ik een knoopsgat maakt van in totaal twee halve stokjes en twee lossen, dan kun je twee steken overslaan en bij de speld insteken. Je ziet dat er direct al een knoopsgat ontstaat. Doordat je halve stokjes gebruikt, heb je best veel ruimte voor het knoopsgat. Ik laat je later in het artikel zien hoe je dit kunt doen met vasten.
Haak nu de boord verder door naar de volgende speld. Je haalt de speld eruit, haakt drie lossen, slaat twee steken over en maakt weer een half stokje. Ik maak in het voorbeeld drie halve stokjes en dan keer ik. Normaal gesproken zou je de boord natuurlijk helemaal afmaken, zodat alle knoopsgaten gehaakt zijn. Alleen als ik dat zou doen, dan zou dit artikel wel heel erg lang worden. Daarom ga ik in het voorbeeld even terug.
Het is het makkelijkste als je het werk omkeert. Je maakt een halfstokje en dan kom je bij het knoopsgat. Je haakt diverse halve stokjes. De eerste op de eerste losse van het knoopsgat, dan haak je twee halve stokjes voor de twee steken die je hebt overgeslagen. En dan een half stokje om het vast te maken. Je gaat vervolgens weer verder met de boord. Je ziet zo het knoopsgat al ontstaan:
Je doet dit ook voor het andere knoopsgat. De knoopsgaten hebben nu exact de maat van de knoop die ik had uitgekozen voor mijn vest, maar zijn nog steeds wel aan de ruimte kant.
Persoonlijk vind ik het voor dit vest (gemaakt met een haaknaald 5 met grover garen) perfect passen. Als je echter wat fijner garen hebt gebruikt en een kleiner knoopsgat wilt, dan kun je de knoopsgaten wat kleiner maken. Dat doe je door de knoopsgaten te haken met vasten. Daarbij kun je gerust een toer haken met halve stokjes en daarna door met een vaste erop. De hoogte van een vaste is natuurlijk wat minder, daardoor wordt het knoopsgat anders: het knoopsgat wordt kleiner.
Je doet dit om op de plek van het knoopsgat drie lossen te haken. Je slaat twee steken over en je gaat weer verder met de vaste. Het knoopsgat is een stuk kleiner, maar de knoop kan er toch nog steeds goed doorheen.
Om de toer af te sluiten zou je nu halve stokjes kunnen maken. Twee toeren met vasten kan ook heel mooi zijn. Kies zelf hoe je de boord het mooiste zou vinden en haak de boord helemaal naar wens af.
Deze techniek heb ik je nu bij een vest laten zien, maar kun je ook prima toepassen bij het haken van andere kledingstukken of bij de sluiting van kussens.

Wil je deze techniek op bewegend beeld zien?

Een video kan net wat duidelijker overkomen. Klik daarom gerust op deze link om de video te bekijken waarin ik je uitleg hoe je een knoopsgat haakt.
Heel veel haakplezier!

0 Comments

Leave a Comment