Natuurlijk wordt iedere tutorial speciaal voor jullie gemaakt, maar deze heeft een extra lezers-tintje. In de uitleg van deze week beantwoord ik namelijk een van de meest gestelde vragen van mijn trouwe volgers:
Kun je nog een keer van heel dichtbij laten zien waar ik in moet steken? Zeker als het werk niet heel duidelijk tegenover elkaar ligt (bijvoorbeeld met 2 panden), vind ik het heel lastig.
In deze uitleg ga ik uitgebreid laten zien hoe de ik-en-jij-steek werkt!
Je kunt je haakwerk op vele verschillende manieren in elkaar zetten. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van naald en draad of je kunt haakwerk helemaal in elkaar haken. Iedere manier die je ook zou gebruiken is goed. Het belangrijkste is dat je een manier gebruikt die voor jou het beste werkt. Een van die manieren is de Ik-en-Jij-steek. Het is niet voor niets dat ik deze methode noem, het is mijn favoriete manier van het haakwerk in elkaar zetten. Door het op deze manier te doen, zie je de draad waarmee je het haakwerk in elkaar hebt gezet, niet meer terug. Je kunt namelijk iedere kleur garen gebruiken die je wilt.
In het voorbeeld ben ik bezig met het in elkaar zetten van het nieuwe patroon (het Romantisch Kanten Vest). Om je goed te laten zien hoe je je haakwerk onzichtbaar in elkaar kunt zetten met de Ik-en-Jij-steek, heb ik een draad genomen in een andere kleur dan de kleur van het vest. Je ziet op die manier beter wat ik doe.
Het Romantisch Kanten Vest bestaat uit één stuk, maar dan moet ik nog wel de schoudernaden aan elkaar zetten. Dat is een perfect voorbeeld van haakwerk waarbij twee delen mooi tegenover elkaar liggen.
Je pakt de steek op aan de 'overkant'. Dat is dus het deel van het haakwerk waar de draad niet doorheen is gegaan (of niet is geëindigd). Je komt dan weer terug en haalt de naald door de volgende steek. Je gaat weer naar de 'Jij-kant' en haalt de draad door de volgende steek. Weer terug naar de 'Ik-kant' en weer de draad door de volgende steek. Je brengt 'Ik' en 'Jij' bij elkaar.
Zelf gebruik ik bij deze steek altijd een dunnere draad. Dat breekt minder snel en je kunt zo de onderdelen net iets makkelijker aantrekken. Als je dat doet, dan zie je ook gelijk dat het eigenlijk niet uitmaakt welke kleur draad je hebt gebruikt. Je heb het werk namelijk onzichtbaar aan elkaar vast gemaakt, zowel aan de binnenkant als de buitenkant.
Het is dus heel gemakkelijk dat als de steken goed tegen over elkaar liggen, om de verschillende delen van je haakwerk met elkaar te verbinden. Je hoeft alleen nog maar te controleren dat het allemaal recht blijft gaan en je hebt op een eenvoudige manier de schoudernaden (of misschien wel twee panden) aan elkaar vastgezet.
Tot zover de gemakkelijke manier, nu komen we bij de volgende stap. Het in elkaar zetten van een mouw... Daar zitten allerlei meerderingen in je haakwerk. Hoe netjes je ook haakt en zelfs wanneer je het keerstokje gebruikt, het blijft altijd ongelijk. Toch kun je het heel goed in elkaar zetten, zolang je maar weet hoe je dit moet doen. Daar ga ik je bij helpen door je hieronder uit te leggen hoe het precies werkt. Ik gebruik daar ook weer de rode draad bij, zodat je goed kunt volgen wat ik doe.
Je kunt in het geval van een mouw niet je haakwerk recht op elkaar leggen, maar moet de twee uiteindes van de mouw tegen elkaar aan leggen. Je ziet het misschien niet heel goed op onderstaande foto, maar bovenin is het ene uiteinde van de mouw, onderin het andere uiteinde. Ik heb hierbij de uiteindes naar elkaar toe gevouwen. Als het nu aan elkaar vast zou zitten, zou het ook echt al een mouw zijn ;)
Je zorgt ervoor dat de toeren recht tegenover elkaar liggen. In dit geval pak ik niet de eerste steek, maar een draadje dat er mooi voor ligt. Dit wordt echt naaien op gevoel. Je kunt het niet op basis van de steken gaan doen, omdat de toeren dan niet mooi in elkaar over lopen. Houd dus echt de toeren bij elkaar en zorg ervoor dat je op basis daarvan de stukken met elkaar verbindt.
Let er ook op dat je niet te veel draad opneemt van je haakwerk, want dan krijg je bobbels in je werk.
Bij iedere steek die je haakt, kijk je waar je op je gemak met je naald doorheen kunt. Dit is iets dat je niet zomaar in één keer hoeft te kunnen. Neem er lekker de tijd voor en kijk hoe je het zo mooi mogelijk kunt maken. Hoe vaker je het doet, hoe mooier het wordt. En je zal merken dat deze steek je op een gegeven moment goed af gaat. Dat heb ik zelf ook ervaren, ik kon het ook echt niet in één keer.
Ik zoek telkens naar een goed moment waar ik mijn draad doorheen kan steken, waarna ik het ook altijd even aantrek om te controleren of het goed gaat. Let er daarbij dus vooral op dat de toeren bij elkaar blijven en in elkaar overlopen. Hier zie je dat ik na een aantal steken nog steeds recht ga:
Het is ook een kwestie van goed blijven controleren dat je steken gebruikt van ongeveer gelijke groottes. Als je aan de ene kant een grote steek en aan de andere kant een hele kleine steek oppakt, dan gaat het scheef. Je ziet dat hier:
Hoe voorzichtig je de steken dus ook oppakt, blijf ook altijd kijken dat je de draad volledig door de steek heen haalt. Dat helpt je om de draad netjes weg te werken en dat is het geheim achter het onzichtbaar aan elkaar vastzetten van verschillende delen van je werk.
Bij ieder haakwerk kom je weleens op een punt dat het onduidelijk is waar je hem in moet steken, bijvoorbeeld omdat er een grotere ruimte is tussen de steken. Dat is ook bij dit vest het geval. Je steekt hem dan in het keerstokje of van het gewone stokje. Daar kan je hem dan precies onderdoor halen.
De belangrijkste tips zijn dus vooral je geduld en rust bewaren, het lekker vaak oefenen en regelmatig de draad aantrekken om te controleren of het recht gaat. Als het dan toch zo is dat je werk scheef trekt, haal de draad er dan gerust weer even uit en kijk opnieuw hoe je de toeren wel mooi in elkaar over kunt laten lopen.
Ik hoop dat dit je helpt bij de Ik-en-Jij-steek en dat nu een stuk duidelijker is hoe je deze steek kunt gebruiken. In het volgende artikel gaan we het nog iets moeilijker maken, ik ga je dan uitleggen hoe je de mouw rond inzet in een vest.
Heb jij vragen over de Ik-en-Jij-steek? Laat het me onder dit bericht weten. En heb jij een leuke kijkersvraag die ik in een volgende video voor je kan beantwoorden? Stuur me dan even een bericht.

Bekijk je het toch liever met bewegend beeld?

Dit is al een wat ingewikkeldere techniek om enkel in tekst en met afbeeldingen uit te leggen. Ik kan me voorstellen dat het daarom fijner is om bij deze uitleg bewegend beeld te hebben. Bekijk hier dan de video op mijn YouTube Kanaal.

0 Comments

Leave a Comment