In dit artikel ga ik je alles vertellen over het nieuwe gratis patroon van 2021: De Zijdezacht Omslagdoek. Hier heb ik zo ontzettend naar uitgekeken, bijna het hele jaar. Ieder jaar breng ik rond november/december een gratis patroon uit van een nieuwe omslagdoek. Dit jaar is het weer zover! De Zijdezacht Omslagdoek. Deze omslagdoek is groot en vooral heel erg zacht.
De omslagdoek begint heel klein, onderaan start je namelijk in een puntje. De totale lengte is 220 cm en op z'n breedst is de omslagdoek 130 cm. Een driehoek dus. Juist doordat het een driehoek is, kun je er heerlijk mee variëren in hoe je de omslagdoek draagt.
Daarbij, wat ik al zei, de omslagdoek is heel erg zacht. Voor deze sjaal heb ik mijn eigen garen Puur Natuur Zijde Zacht gebruikt. Maar hoe komt het dan dat de omslagdoek in een andere kleur is dan het garen?
Het garen is geverfd, dat kun jij ook op een hele simpele manier doen en daar komt uiteraard een artikel over.
Voor de Zijdezacht Omslagdoek heb je 4 strengen Puur Natuur Zijde Zacht nodig, of met elk ander garen dat geschikt is voor haaknaald 3-3,5mm. Nu gaan we eerst nog even kijken naar de omslagdoek, van iets dichterbij.
Het is onmogelijk om de omslagdoek helemaal in beeld te krijgen, maar hieronder zie je de punt waar je straks mee begint. Eén kant blijft helemaal recht en bij de andere kant gaan we bij iedere toer steeds meerderen. je komt op die manier uit op 130 cm. Dat past dus niet in beeld...
Doordat je in een punt haakt, krijg je 1 hele lange kant. en dat maakt het extra leuk om hem op allerlei manieren om te slaan. Als je goed kijkt, dan zie je ook verschil in kleur. Hieronder nog even een foto waarop je het beter ziet:
Dat is ook zo leuk als je zelf garen verft. Het pakt namelijk nooit hetzelfde uit en toch is het heerlijk om het gewoon bij elkaar te gooien. Je hebt dan je eigen unieke sjaal waarvan je zeker weet dat niemand anders hem heeft.
De sjaal bestaat uit allemaal clusters van 2 en is afgewerkt met een fijn schulprandje, wat je bij heel veel van mijn patronen terugziet:
Dit is een sjaal om heerlijk eindeloos te haken. Als je hem eenmaal op hebt staan, dan zul je het patroon snel herkennen en oeverloos door kunnen haken. Echt een heerlijke klus voor 's avonds bij de tv of met een heerlijk muziekje aan.
Het is nu tijd om het gratis patroon te downloaden, zodat we samen een stukje kunnen gaan haken. Dan vertel ik je ook wat meer over het patroon. Vraag het patroon hieronder gratis aan:
{a3684ar49804}
Ik hoop dat je het patroon lekker snel binnen hebt. Voor deze omslagdoek heb ik haaknaald 3,5 mm gebruikt. Dat is best groot voor zulk fijn garen. Maar daardoor krijg je dat die sjaal zo heerlijk soepel valt en ja, daar hou ik zo van. Zo moet je dus altijd zelf blijven bekijken welke haaknaald je voor welk garen gaat gebruiken. Natuurlijk zijn het adviezen die op de bandjes staan, dat wil niet zeggen dat jij wilt dat jouw project er zo gaat uitzien. Ga dus altijd even zelf testen om erachter te komen wat jij het mooiste resultaat vindt en ga daarmee dan je project maken.
In dit geval koos ik dus voor haaknaald 3,5 mm en ik heb hier nog een bolletje van het zelf geverfde garen:
Heb jij ook garen en haaknaald bij de hand? Mooi, dan gaan we beginnen! Als je het patroon inmiddels voor je hebt dan zie je dat we beginnen met een Magic Loop. Die maak je op de volgende manier:
  1. Pak de draad tussen je wijs en duimvinger.
  2. Sla de draad om je wijs- en middelvinger heen.
  3. Doe de draad schuin over de draad heen, over je wijsvinger.
  4. Haal je middelvinger uit de lus die je hebt gecreëerd.
  5. Steek de haaknaald door de lus heen en haak de draad die je net over je wijsvinger hebt gehaakt vast.
  6. Trek deze door de lus heen.
  7. Maak nu een losse en daarmee zit de Magic Loop vast.
Vervolgens haak je in de Magic Loop 3 stokjes. In dit geval doe ik dat dus gewoon met 3 keerlossen. En dan maak je nog 2 stokjes in de Magic Loop. Je hebt dan 3 stokjes op een rij. Je kunt nu de Magic Loop rustig aantrekken. Je hebt dan een heel klein driehoekje.
Je gaat verder met toer 2, waar je begint met 3 lossen. Draai het werk om (het is nog maar een heel klein werkje nu) en maak nog een stokje in dezelfde steek. Vervolgens sla je 1 steek over en in de laatste steek (dat is de derde losse van de eerste toer) maak je 2 stokjes. Als je het werk dan omdraait, dan zie je dat we er 3 hebben, met daarbij 2 keer 2.
Tot dit punt zijn beide kanten gelijk. Nu ga je beginnen met het schuin weghaken. Als je naar het patroon kijkt, dan zie je dat je in de eerste steek 2 stokjes maakt. Vanaf dit moment kun je deze stokjes ook vervangen voor een keerstokje. In de eerste 2 toeren zou ik je dat nog niet aanraden, omdat het best een gepriegel is om te haken.
Maak een stokje in dezelfde steek, en dan 2 stokjes in de opening. Dus tussen de 2 clusters van toer 2.
Dan haak je op de laatste steek 1 stokje. Dat wordt dus de rechte kant:
Het kan handig zijn om aan de rechte kant een steekmarkeerder te zetten, zodat je weet wat de rechte kant is. Als je een paar toeren verder bent, dan is dat helemaal duidelijk.
Je haakt nu 3 keerlossen, draai het werk om en omdat hier de afstand naar de open ruimte tussen de clusters van de vorige toer net wat te groot is om te overbruggen, maak je 2 stokjes. Daarna haak je 2 stokjes in de volgende ruimte.
Dit garen draagt niet alleen heel erg zacht, maar het is ook heerlijk zacht om mee te haken. Aan het einde van de toer kom je bij de schuine kant. Je maakt daar op de laatste steek 2 stokjes.
Bij de volgende toer laat ik je even zien hoe het is om het met het keerstokje te haken. Je draait het werk eerst om en haakt het keerstokje. Ken je het keerstokje nog niet? Dan kun je hier lezen hoe je het keerstokje haakt.
Vervolgens haak je een stokje en dan haak je weer alleen n de tussenruimte, waar we de clusters van 2 maken. Op de laatste steek haak je een stokje. Je ziet aan de rechte kant al regelmaat (2-1-2-1):
De keerstokjes zorgen natuurlijk voor hele mooie rechte zijkanten, maar het is ook makkelijker bij het insteken. Nadat je het keerstokje bij de volgende toer hebt gehaakt, kun je telkens zien hoeveel stokjes je in de vorige toer hebt. In dit geval was dat er 1, dus dan haak je er hier automatisch 2. Je maakt in de volgende opening 2 stokjes en dan op de laatste steek weer 2 stokjes. Die steek je nu dus in de lus van het keerstokje uit de vorige toer:
Je ziet het patroon nu al heel duidelijk ontstaan, rechte zijkant en aan de andere kant gaan we in een punt naar buiten.
Ik heb het patroon even gehaakt in het ongeverfde garen. Dat zie je alleen op de camera niet heel goed als ik het uitleg, vandaar dat ik het even voor heb gedaan met het kleurtje. Je ziet hieronder wat dan het resultaat is:
Met het ritme dat ik je net heb uitgelegd blijf je lekker verder haken. Uiteindelijk zal je merken dat het razendsnel gaat. Een beter 'Keep-it-Simple'-patroon is er eigenlijk niet. En dat dan met een grootst resultaat! Deze heerlijke omslagdoek doe je niet meer af als je hem eenmaal hebt gehaakt!
De omslagdoek heb ik afgewerkt met een opzetrand aan de zijkant. Daarop zit er mooie schulprand, gehaakt met haaknaald 3,0 mm.
Ik hoop dat je net als ik heel erg gaat genieten van deze omslagdoek. Voor nu is het het einde van de serie 'Gratis Patronen', volgend jaar komt er natuurlijk weer een nieuw artikel bij. We hebben nu alle gratis patronen gehad, dus voorlopig kun je vooruit!
Voor nu: heel veel haakplezier!

Bekijk je deze uitleg het liefste in een video?

Dat kan! Je kunt de video met uitleg over het gratis patroon van de Zijdezacht Omslagdoek hier bekijken.


0 Comments

Leave a Comment