Een recht lapje haken, het zou zo eenvoudig moeten zijn. Maar niets is moeilijker dan het haken van zo'n simpel recht lapje. Tot nu! Want ik heb de oplossing gevonden. In dit blog leg ik het helemaal uit, stap voor stap. Zie je het liever terug in een video? Scroll dan direct door naar het einde, daar vind je een link naar de video.
Momentjes voor jezelf, het liefst dagelijks. Het is zo goed om daar zo vaak mogelijk van te genieten. Maar wat als het helemaal niet genieten is? Wat als je heerlijk aan het haken bent en je komt tot de conclusie dat je lapje helemaal scheef trekt...
Poeh, toen ik dat had, vond ik het vreselijk. Vooral ook omdat ik niet wist waar het 'm in zat. Misschien herken je dat wel?
En als je dat lapje dan eindelijk eens recht krijgt, heb je vervolgens allemaal gaatjes aan de zijkant. Kijk, zoals hier:
Je ziet hier een lapje waar ik de toer opgezet heb van 12 stokjes. Dit heb ik hakend opgezet, daarom zit het draadje ook aan de rechterkant.
Wil jij trouwens ook leren om hakend op te zetten? Lees dan hier even verder.
Als ik doorga naar toer 2, dan begin ik natuurlijk met 3 lossen en dan haak ik verder. Je ziet dus dat je vervolgens een losse moet overslaan. Je hebt namelijk al 12 steken en het moeten er telkens 12 zijn om een recht lapje te krijgen. Je kunt eigenlijk tekens de laatste steek niet goed maken, waardoor je een lapje krijgt met gaatjes in het haakwerk en uitstulpingen aan de zijkant. Het wordt niet mooi als je het op die manier in elkaar zet.
Ja, en dan is het haken niet leuk meer!
Ergens had ik het vermoeden dat het ook anders zou kunnen, dus dat ben ik gaan proberen. Ik heb hakend een toer van 12 stokjes opgezet. Aan de linkerkant begin ik met toer 2 door het gebruik van 3 keerlossen. Ik heb alleen niet in de eerstvolgende keerlosse gestoken, maar heb de keerlosse daarna gepakt. Na 12 steken moest ik aan het einde van de toer de laatste keerlosse nog op die van de vorige toer zetten. Dat geeft op zich al een wat beter resultaat. Het is rechter, maar er zitten nog steeds gaatjes aan de zijkant:
Maar als je een recht lapje wilt hebben, moet je jezelf eigenlijk het keerstokje aanleren. Dat moest ik ook hoor! Op YouTube heb ik tientallen video's bekeken over keerstokjes. Ik kon eigenlijk geen keerstokje meer zien ;) Er zijn genoeg video's te vinden over keerstokjes, dat is één ding wat zeker is. Ieder keerstokje dat ik heb gezien was mooi en gaf een schitterend resultaat, maar ze waren veel te moeilijk. Niet geschikt voor mijn 'Keep It Simple Haakmethode'. Dat moest dus simpeler kunnen.
Na maanden van oefenen, uitproberen, steeds weer opnieuw, is de oplossing daar! Het gedraaide keerstokje. Hoe dit keerstokje precies werkt ga ik je hieronder uitleggen. Dit lapje hieronder is gehaakt met een gedraaid keerstokje. Je ziet rechte zijkanten en alles is uitgevuld. Er zijn dus geen gaten meer.

Hoe doe je dit?

Als je begint met een toer, dan weet je al hoe hoog een stokje is. Je trekt de lus even hoog als het stokje. Steek in, in dezelfde steek en haal nog een lus een naar boven. Die breng je naar dezelfde hoogte. Nu komt de draai. Die gaat altijd van je af en je draait naar rechts. Je draait echt helemaal door, je slaat hem om en je maakt de steek af. Dat is het gedraaide keerstokje!
Er is nu direct duidelijk waar je in moet steken, dat is namelijk gewoon de volgende steek. Daar is geen discussie over mogelijk. Je haakt verder zoals je dat normaal ook doet en als je aan het einde van de toer komt, haak je de laatste steek, het laatste stokje, in het gedraaide keerstokje van de vorige toer. Je slaat dus om, je steekt hem door de draai heen. Dus 2 draadjes erop, doorhalen en het stokje afmaken.
Wil je dit doen met een half stokje? Dat kan ook, dan doe je de draad iets korter.
Ik heb grondig onderzoek gedaan naar dit proces en uitgezocht of het echt nog niet bestaat. Ik ben dan ook heel blij dat ik dit heb mogen ontdekken zodat je op een eenvoudige manier een recht lapje kunt haken.

Kijk jij liever naar de uitleg op video?

Vond je dit met foto's toch lastig om te begrijpen en wil je deze uitleg op bewegend beeld zien? Bekijk dan hier de video.

0 Comments

Leave a Comment