Een streng garen, het ziet er zo leuk uit alleen je bent nog niet direct klaar om te haken. Tenminste, je kunt ook wel met de streng garen aan de slag, alleen het risico is dat het garen snel in de klit raakt. Ja, ik kan het weten. Bij mijn eerste streng garen ging ik ook iets te enthousiast van start. Uren en uren ben ik bezig geweest om het garen uit de klit te halen! Op die manier kost het haken enkel nog maar frustratie en geeft het je weinig plezier. Dan heb ik het nog niet eens over de tijd die je bezig bent om het garen weer uit de knoop te krijgen. Maak daarom altijd eerst van je streng garen een prachtige bol. Het garen komt niet meer in de klit en jij kunt genieten van het mooiste garen!
Een bolletje maken van een streng garen is vrij eenvoudig, zolang je maar de juiste tools in huis hebt. Ik gebruik voor het maken van de bol een garen paraplu en een wolwinder. Er zijn absoluut ook andere manieren om van je streng garen een mooie bol te maken. Je kunt bijvoorbeeld je huisgenoot vragen om een uur met de handen in de lucht te zitten, zodat jij het garen om de handen heen kunt wikkelen. Als jij een huisgenoot kunt vinden die daartoe bereid is, dan hoor ik het graag! Mijn huisgenoot is daar niet geduldig genoeg voor.
Je zou ook een stoel kunnen nemen (wel een stoel met rugleuning) waar je het garen omheen hangt. De ervaring leert dan alleen dat het garen naar beneden zakt. Bovendien is het een hele work-out om het garen er omheen en er weer af te krijgen. Daarom licht ik in dit artikel de 'Keep It Simple' methode toe, zodat jij op de gemakkelijkste manier het beste resultaat krijgt.
Allereerst maak je de garen paraplu vast op je werkblad of tafel. Je schuift de paraplu uit waardoor de paraplu uitklapt. Je pakt de streng garen en legt deze om de paraplu heen. Een garen paraplu kun je op maat stellen. Iedere streng wol is natuurlijk anders, dus dat is ideaal. Let er wel goed opdat het garen niet gedraaid om de paraplu heen zit, anders komt het namelijk alsnog in de klit.
Zit het garen helemaal goed om de paraplu heen, zonder dat het gedraaid zit? Dan kun je de twee draadjes waarmee de streng bij elkaar wordt gehouden, losknippen.
Je zet nu de wolmolen vast op je werkblad. Haal de draad door de oogjes heen en vervolgens om de koker waar je de bol op gaat maken. Je kunt nu de wolmolen (of de wolwinder) laten draaien. Begin langzaam, zodat de draad zich goed vast kan grijpen aan de koker. Ik houd de daad altijd een beetje vast zodat ik zeker weet dat de draad die vanaf de garen paraplu af komt niet achter een van de haakjes blijft hangen.
Het maken van zo'n volledige bol neemt flink wat tijd in beslag, maar ik vind het altijd een heerlijk klusje om te doen. Het resultaat geeft namelijk veel voldoening, je hebt een hele mooie bol wol waar je mee kunt gaan haken. Het geeft ook zoveel plezier tijdens het haken. Geen frustratie meer door een draad die in de klit is gekomen. Ben je helemaal aan het einde van de streng gekomen? Zorg er dan voor dat je de draad goed vast hebt en draai even wat rustiger. Zo, nu is de bol klaar en ben je klaar om te gaan haken!

Benodigdheden:

Streng garen (dat kan een van de Puur garens uit mijn eigen webshop zijn). In de video gebruik ik het Puur ZIjdezacht garen.
Wolmolen (of wolwinder): in de webshop heb ik een wolmolen van Scheepjes en een wolmolen van Opry beschikbaar.
Houten Wol paraplu (of garen paraplu): de paraplu die ik in de video gebruik is van Scheepjes.
Beide producten vind je in de webshop.
Wil je deze uitleg liever in een video bekijken? Klik dan hier.

0 Comments

Leave a Comment