Welkom bij de serie 'Back to basic' haken, speciaal voor absolute beginners. Als jij inmiddels al behoorlijk tot goed kunt haken, dan is dit artikel niet geschikt voor jou. Dit artikel is vooral bedoeld voor mensen die nog nooit hebben gehaakt en die graag een start willen maken met deze leuke hobby, maar door de haaknaalden het garen niet meer zien... ;) Wil je beginnen met haken? Dan zijn er een paar belangrijke dingen die je echt moet weten. Onder andere: wat heb je nodig en hoe hou je de haaknaald vast?
Heb jij nog nooit gehaakt? Maar denk je toch: dat wil ik ook! Je zit hier helemaal goed. In deze serie artikelen neem ik je namelijk mee naar het begin. Ik laat je van dichtbij zien waar je begint.

Benodigdheden

Je hebt het volgende nodig:
  • Een haaknaald
  • Een bolletje wol
  • Een schaartje

Wat doe je met de haaknaald?

De haaknaald ga je tijdens het haken vaak gebruiken, dus het is belangrijk om de haaknaald goed vast te houden. Ik heb een hele periode live haaklessen in winkels gegeven. Daarbij viel me het volgende op: mijn manier om de haaknaald vast te houden is als volgt:
Dat noemen we de pengreep. Je ziet dat ook wel, want zo kun je ook schrijven. Tijdens de lessen liet ik altijd het haken zien met behulp van de pengreep. Toch zag ik binnen tien minuten een aantal van mijn cursisten de naald anders vasthouden. Namelijk op deze manier:
Die stapten als vanzelf over naar de mesgreep. Dat is helemaal ok!
Iedereen heeft een eigen natuurlijke aanleg voor hoe je de haaknaald vasthoudt. Al vertel ik tien keer dat je het op de penmanier moet doen, dat gaat je niet lukken als de mesgreep jouw natuurlijke manier is. Met beiden haal je dezelfde mooie haakresultaten.
Als je dus voor het eerst in je leven een haaknaald vasthebt, kijk dan even wat jouw natuurlijke reflex is. Laat me onder dit artikel weten wat jouw natuurlijk haakgreep is.

Het bolletje wol

Je hoeft op dit moment maar één ding te doen met het bolletje wol. Je gaat een lus maken. Dat doe je door de draad beet te pakken, de korte kant van de draad hang je naar je toe en de lange kant van de draad doe je er overheen. Vervolgens haal je de lange draad door de opening die je hebt gemaakt. Je hebt op deze manier de allereerste lus gemaakt, waar je haaknaald in gaat.
Nu ben je klaar om te beginnen met haken. Daar ga ik je in het volgende artikel meer over vertellen, onder andere door je uit te leggen over hoe je lossen kunt haken.
Wil jij niet wachten op het volgende artikel? Zeg je eerder: "Ja, ik wil gelijk beginnen en alles leren over hoe je kunt haken!" Dan heb ik een complete online workshop voor je online klaarstaan. De online workshop 'Leren haken met Wendy' bevat 13 videolessen waarin ik je de complete basis van het haken leer. Ik garandeer je dat ook als je nog nooit hebt gehaakt, je na 13 lessen in staat bent om alle patronen uit mijn boeken te haken.
Ik hoop dat je met het lezen van dit artikel de eerste stap hebt gezet naar een nieuwe hobby!
Wil je liever een voorproefje van hoe die videolessen precies gaan? Bekijk dan dit artikel in videoformaat. Je kunt dan direct op mijn YouTube kanaal andere video's bekijken en nog enthousiaster worden over het haken!
Heel veel haakplezier!

0 Comments

Leave a Comment