Op de afbeelding hierboven zie je de '2x2 Sjaal', welke in twee kleuren uit is gekomen. De blauw-bruine variant, welke inmiddels volop wordt gedragen, en de kleurrijke variant zoals je dus op de foto ziet staan. Bij dit patroon krijg ik regelmatig de vraag waar de naam van de sjaal vandaan komt. Want wat een gekke naam is het toch eigenlijk. Deze sjaal heeft namelijk het ritme van 2 x 2, dat ga ik je straks ook nog even laten zien. Daardoor is het een echt 'Keep it Simple'-patroon waarmee jij op een ontspannen manier een mooie sjaal kunt haken. Het is bijna een meditatiesjaal!
Voordat we samen in het patroon duiken, heb je natuurlijk het patroon nodig. Je kunt het hieronder gratis aanvragen.
{a3684ar47443}
Ben je er klaar voor? Mooi! Pak naast het patroon ook een bolletje met proefgaren, zodat we samen eerst de sjaal en dan het patroon van dichtbij kunnen bekijken. Zo ziet de 2x2 sjaal eruit in volle breedte en lengte uit:
Het origineel van deze sjaal is gehaakt met Scheepjes Metropolis garen. Deze keer ga ik je eerst de variaties laten zien die je op basis van dit patroon kunt haken. Het Scheepjes Metropolis garen heeft een samenstelling van 75% merinowol extra fijn, en 25% nylon. Eigenlijk is het een garen dat zich perfect leent voor het maken van sokken. Omdat ze dit garen in zoveel mooie kleuren hebben, vond ik het ook heel geschikt voor deze sjaal.
Je kunt uiteraard met dit patroon variëren en er hele andere looks mee maken. Bijvoorbeeld deze, welke is gehaakt met Scheepjes Colour Crafter.

Het is dus exact hetzelfde patroon, maar doordat er ander garen is gebruikt en het gehaakt is met haaknaald 4 mm (in plaats van met haaknaald 3,5 mm bij het origineel), wordt het wat grover en groter. Deze vind ik zelf onwijs gaaf, bijvoorbeeld voor een schaatssjaal. Het is een totaal andere afwerking, in 2 kleuren. Dan zie je dat je ook weer een heel tof effect hebt. Het is dus exact hetzelfde patroon, maar weer met een totaal ander resultaat.
Je kunt van dit patroon ook een heerlijke herfstsjaal maken, bijvoorbeeld met het Lang Yarns Frida garen. Dat ziet er dan zo uit:
Dit garen is net als Scheepjes Colour Crafter een merino superwash, maar doordat het gemêleerd is, ziet het er weer totaal anders uit. Je ziet al genoeg variatiemogelijkheden met dit patroon. Je kunt hier heel veel verschillende looks mee maken en dan heb ik me nog even beperkt tot de wintermaanden waar we nu in zitten. Ook met katoen kun je hier dus een onwijs gave zomersjaal van maken.

Hoe haak je dit patroon?

Het haken van dit patroon is heel simpel, het is namelijk een 'Keep it Simple'-patroon. Ik laat je het van dichtbij zien. Zit je klaar met de haaknaald en je garen? Dan kun je namelijk gaan haken.
Je kunt dit patroon zelf met het grootste gemak langer of korter maken want het is deelbaar door 2. Daar kun je dus niet fout mee gaan. Bij dit patroon gaan we niet hakend opzetten, ondanks dat het met vasten ook gewoon kan. Ik kies ervoor om een ketting met lossen te maken en met een haaknaald groter dan het daadwerkelijke haakwerk. In dit geval dus een haaknaald van 4 mm.
Als je nog niet eerder hebt gehaakt, dan kun je leren hoe je een ketting met lossen haakt. Je leest het terug in dit artikel 'Ik wil leren haken! Maar hoe maak ik mijn eerste steek?'
Nadat je de ketting met lossen hebt gehaakt, pak je de haaknaald 3,5 mm. Daarmee ga je heel de sjaal haken, en maak je nu eerst 1 keerlosse. Die zie je ook op het patroon staan. Om goed te weten waar je in moet steken, hou je die ene steek even vast. Je weet dan namelijk precies dat je daar in moet steken voor de eerste vaste.
Het patroon laat zien dat je 2 vasten haakt en dan 2 lossen. Je slaat 2 steken over op de ketting. Kijk daarbij goed en daarna haak je 2 vasten. Je haakt dan 2 lossen, je slaat 2 steken over en maakt 2 vasten. Dan krijg je dus van die openingen hier onderin.
Zo ga je door tot het einde van de toer. Als je daar bent aangekomen, dan draai je het werk om en ga je verder met de tweede toer. Daar begin je met 2 stokjes, waarvoor je natuurlijk voor het eerste stokje het keerstokje gebruikt. Je steekt het tweede stokje in de vaste van de vorige toer en dan weer 2 lossen.
Je voelt het misschien al aankomen, maar je slaat 2 steken over en haakt en weer 2 stokjes, precies op de vasten van de vorige toer. Dan 2 lossen, 2 stokjes. Er zit dus echt een 2x2 ritme in, waar de naam van deze sjaal dus vandaan komt.
Zo ga je door tot het einde van de toer. Aan het einde van toer 2 ziet het er als het goed is bij jou ook als volgt uit:
Draai het werk weer om en ga nog steeds verder in dezelfde kleur. Je maakt de keerlossen die je aan de zijkant van het diagram ziet. Je gaat verder met 2 vasten, 2 lossen, 2 vasten en 2 lossen. Dan is het heerlijke ritme van deze sjaal echt begonnen. Je gaat zo verder tot het einde van de toer. Je kunt dan zien dat je de eerste rij in een bepaalde kleur hebt gehad. Hieronder zie je dat ook als ik het proeflapje naast het origineel hou.
Op het diagram staat nu aangegeven met een sterretje dat je van kleur wisselt en dat is om dit effect te bereiken. Hoe je dat doet kun je in het artikel 'Hoe wissel je van kleur met haken' lezen.
Je herhaalt nu de derde toer voor toer 4 en 5. Als je dat hebt gedaan, zie je duidelijk een nieuwe baan ontstaan.
Herken jij dit ook bij je eigen werk? Dan kun je verder met de herhaling van toer 2. Op die manier maak je weer zo'n hele baan. Veel simpeler als dit gaat het echt niet worden. Het maken van deze sjaal is dus voor beginnende haaksters heel goed te doen. Je moet alleen weten hoe je een stokje, een losse en een vaste haakt.
In het origineel zie je ook hoe de verschillende banen zijn gehaakt en hoe de vierkantjes in de sjaal ontstaan. Je kunt deze sjaal haken met heel veel verschillende kleuren, ontzettend handig om al je restjes wol op te maken. Of gewoon met twee bollen wol, om er dan een lekkere stoere wintersjaal van te maken. Doe je dat in een verlooptint, dan zie je niet meer het verschil in rijen, maar wordt de sjaal wel lekker robuust met de mooie rijen ertussen.
Voor de afwerking van de sjaal heb ik gekozen van een onderrand in een afstekende kleur, daarop een schulpje en daarop lossen met een picootje. Hoe je dit doet, kun je lezen in het diagram. Maar bekijk ook gerust de artikelen uit de serie 'Randjes en kantjes'. Lees hier het eerste artikel uit die serie: 'Zo werk je de randen van je haakwerk mooi af'.
Je kunt zelf kiezen of je een afwerking maakt zoals ik hier hebt gehaakt of je kunt op basis van de andere artikelen een ander randje haken. Ik ben benieuwd naar jouw resultaat.
Met dit patroon kun je eindeloos variëren met diverse soorten garen. Dik of dun, het kan allemaal. Het belangrijkste van dit patroon is dat het ontspannend is en je niet heel veel na hoeft te denken. Gewoon lekker 2x2 aanhouden en je krijgt bijna als vanzelf zo'n mooie sjaal.
Ik hoop dat jij net zoveel plezier aan dit patroon gaat hebben als duizenden andere haaksters. Laat me vooral jouw eindresultaat zien, dat kan in deze Facebookgroep. In het volgende artikel vertel ik je meer over het gratis patroon van 2020: 'De Puur Natuur Sjaal', waar ik je natuurlijk ook alle ins en outs van laat zien. Ik wens je voor nu heel veel haakplezier!

Wil je deze uitleg liever in een video zien?

Klik hier om de uitleg op YouTube te bekijken.

0 Comments

Leave a Comment