Zelf je eigen kledingstukken kunnen haken, kun je je voorstellen hoe heerlijk dat is? Een mooie trui of dat ene vest dat je graag wilt maken. Je begint eraan en na uren haakplezier loop je tegen een probleem aan. Want hoe zet je alle onderdelen die je hebt gehaakt, in elkaar? Dat laat ik je in deze blog zien. 
We kennen allemaal die stapels met onafgemaakte projecten. Het zou zonde zijn als jij ooit een begin hebt gemaakt aan een kledingstuk, maar het niet af hebt gemaakt, puur omdat je niet weet hoe je de verschillende onderdelen in elkaar zet. Niets is fijner dan de zelfgemaakte projecten te gebruiken en te gaan dragen.
Ik heb als voorbeeld een klein vest voor je gemaakt, zodat ik je goed kan laten zien hoe het in elkaar steekt. We hebben een rugpand, 2 mouwen en 2 voorpanden.

Waar begin je nu? We starten altijd met het aan elkaar zetten van de schoudernaden en daarom leggen we de mouwen even weg.
Je zet de schoudernaden aan elkaar vast met de 'Ik-en-Jij-steek'. Wil je graag weten hoe ik dat doe? Ik laat je in een aparte video zien hoe je deze steek gebruikt.
Bij het aan elkaar haken van de onderdelen gebruik ik een dunnere draad. Je trekt de draad dan makkelijker door je werk, maar je kunt natuurlijk ook de draad van je project gebruiken. Om de paar steken trek je je werk aan en dan zie je dat de draad verdwijnt. Je krijgt dan aan de binnen- én buitenkant van je werk een keurige naad en de draad die je nu gebruikt, zie je niet. Je hecht de draad aan en steekt deze weg.
Je hebt nu de 2 voorpanden aan het achterpand gezet. Dat ziet er als volgt uit:
Het is nu tijd om de mouwen aan je project te haken. Je legt daarvoor het vest met de goede kant naar buiten op tafel. Leg de mouwen ernaast neer, op de manier waarop ze moeten komen. Leg de mouw precies zo neer dat deze bij het midden uitkomt. Je kunt het aantal steken tellen om erachter te komen wat precies het midden van je mouw is. Je kunt een steekmarkeerder gebruiken op het midden van de naad van de schouders. Zo weet je precies wat aan welke kant vast genaaid moet worden.
Dat vastnaaien doe je ook weer met de 'Ik-en-Jij-steek', net zoals je net voor de schouders hebt gedaan. Ik begin zelf altijd in het midden, om vervolgens de mouw vast te zetten aan het achterpand. Vervolgens begin ik weer in het midden, om de mouw ook vast te zetten aan het voorpand. Daarbij gebruik ik twee draden. Je kunt dan iets spelen met de verschillende draden en ervoor zorgen dat de mouw echt in het midden uitkomt. De draden kun je ook gebruiken bij de volgende stap.
De volgende stap is om de zijnaden van de het vest en de mouw dicht te naaien. Zoals ik al aangaf, je hebt tweede draden die je hierbij kunt gebruiken. De ene draad gebruik je voor het dichtnaaien van de mouw en de andere draad voor het dicht naaien van de zijkant van je vest of trui. Je ziet dat het nu al vorm begint te krijgen. Je hebt namelijk een achterpand, voorpand en mouw die eraan vast is gemaakt.
Je hoeft nu alleen nog hetzelfde te doen voor de andere kant van je vest of trui. Zodra je dat hebt gedaan, kun je het vest of je trui verder afwerken door een boord te haken om de zijpanden en onderkant van het vest, of een bordje te haken aan de mouwen. Je kunt deze techniek ook gebruiken voor een trui, het is dan veel makkelijker. Je hoeft dan namelijk alleen de hals nog maar af te werken.
Ik hoop dat je veel hebt gehad aan de uitleg en dat je beter inzicht hebt gekregen van hoe een kledingstuk in elkaar steekt. Wil je graag deze uitleg in een video bekijken? Klik dan hier.


0 Comments

Leave a Comment