Dit is deel II uit de serie 'Garen verven, de simpele manier'. In het vorige artikel liet ik je zien hoe je garen kunt verven met Pro Chemical Dye. Er is nog een veel simpelere manier, alleen deze heeft minder kleurkeuzes. Het is wel heel erg makkelijk en die wil ik je in dit artikel graag laten zien.
In dit artikel ga ik je laten zien hoe je garen kunt verven met Dylon Textielverf, wat je gewoon bij de drogisterij of in de supermarkt kopen. Je kunt daar ook heel simpel hele leuke resultaten mee bereiken. Je ziet hier achter me 2 strengen garen hangen. Links is geverfd met het chemische middel en rechts is het resultaat van de deze pot Dylon Textielverf.
Zelf ben ik er helemaal weg van, ik hou ook van het roze. Het is er natuurlijk ook in andere kleuren, zoals blauw of fuchsia. Keuze genoeg, maa je kunt je kleuren niet zo finetunen als met het chemische middel. Dat vind ik zelf helemaal niet erg, garen verven is voor mij slechts een hobby voor erbij. Voor mij luistert het daarom ook niet zo nauw. Daarom laat ik je gewoon zien hoe ik het garen verf, waarbij ik niet weet of ik het op de juiste manier doe. Maar het is mijn manier en tot nu toe werkt het goed. Ben je er klaar voor om met me mee te gaan naar de keuken? Daar laat ik je zien hoe ik met deze Dylon Textielverf het Zijdezacht garen heb geverfd, heerlijk garen om de Zijdezacht omslagdoek mee te haken.

Wat heb je nodig?

Allereerst natuurlijk de Dylon Textielverf in de kleur van jouw keuze, een plastic bak die je alleen mar voor verven gebruikt. Plastic handschoentjes, een grote eetlepel, Eucalan, een klein beetje afwasmiddel en azijn. En natuurlijk je streng garen en een tie wrap.

Het garen voorbereiden

Net als bij de vorige keer bereid je de streng garen voor. Je maakt de streng los en doet er een tie wrap omheen, zodat je de streng makkelijk uit het verfbad kunt vissen en het niet in de klit gaat. Je weekt de streng voor in een teiltje met lauwwarm water en beetje afwasmiddel daarin. Op die manier gaan de vezels van het garen heel mooi openstaan en kunnen ze straks heel goed de verf opnemen. Je drukt het garen goed onder, hier een na een beetje knijpen, zodat je zeker weet dat het vocht helemaal in alle vezels van het garen zit. Als je dat hebt gedaan dan laat je het teiltje staan en dan kan het garen even heerlijk een uurtje intrekken en zich helemaal volzuigen met het water.

De verf maken

Ondertussen kun je al het verfbad klaarmaken. Dat doe je al volgt: de plastic bak die vul je ongeveer voor de helft met lauwwarm water en dan doe je er vier (meer mag ook), eetlepels verfpoeder bij. Dat meng je heel goed, zodat alle verf helemaal is opgelost. En wees vooral met het verf poeder niet te zuinig, want je zult zo zien dat ik een hele felle kleur in het water heb maar dat het garen er vele malen lichter daar uitkomt. Dat is dus even uitproberen.

Het garen verven

Zodra het garen klaar is met inweken, knijp je het voorzichtig uit. Het mooie aan deze methode is dat je de verf niet hoeft op te warmen, waarbij je ook moet meten hoe warm het water is. Bij deze methode kun je heel eenvoudig het garen van de ene naar de andere bak verplaatsen. Je dompelt het garen goed onder en zorgt ervoor dat de verf overal komt. Weet je zeker dat het garen goed ondergedompeld is? Dan laat je het 30 minuten staan.

Het garen spoelen

Na 30 minuten doe je de eerste spoeling. Je knijpt hierbij het garen goed uit en je ziet dat direct dat er meer kleur achter blijft in het water. Daarom moet je een aantal keer goed spoelen tot het water zo goed als helder is. Het resultaat van het verven is ook lichter en daarom mag je best ruim zijn met de verf.
Let erop dat je bij het spoelen telkens lauwwarm water neemt, zodat het garen niet schrikt en gaat vervilten. Dat zou echt heel erg zonde zijn. Je ziet bij de tweede keer spoelen dat er al veel minde kleur achterblijft in het water. Ook dit is per kleur verschillend, als je met een hele donkere kleur verft, dan zal je langer bezig zijn met spoelen.
De tie wrap is ontzettend handig hierbij. Je kunt je streng garen daar heel eenvoudig aan optrekken en uit het water halen. Als je middenin de streng beetpakt, dan is de kans heel groot dat je streng in de klit gaat. Als je vindt dat er genoeg kleur uit is, dan vul je de teil met lauwwarm water. Hier voeg je een flinke scheut azijn aan toe, dat is om de kleur goed te fixeren. Meng het goed en laat het een halfuur staan.
Na een halfuur kun je het garen voor de laatste keer spoelen. Knijp het garen even goed uit, verfris het water en vul je teiltje weer met lauwwarm water. Stop het garen weer in het teiltje en voeg wat Eucalan toe. Dit is speciaal wolwasmiddel, wat je niet hoeft uit te spoelen, waar je garen heerlijk zacht van wordt en wat zalig ruikt. Het is in meerdere geuren te verkrijgen, je kunt het ook in mijn webshop vinden. Laat dit 30 minuten staan.
Je bent nu klaar met verven. Haal het garen uit het badje met Eucalan. Je hoeft het garen nu niet meer uit te spoelen, zorg er enkel voor dat je het garen heel goed uitknijpt. Niet wringen! Dan maak je het garen namelijk echt kapot. Het staat nu heel erg open voor het opnemen van de verf, dus echt alleen maar knijpen.
Als het vocht goed uit het garen is, spoel je het teiltje om zodat er geen sop meer in zit.

Het resultaat van het verven

Laten we nu gaan kijken naar het eindresultaat. Dat is toch altijd weer spannend. Ik ben ontzettend blij van de kleur, maar ik ben dan ook groot fan van roze.
Laten we de strengen ook eens met elkaar vergelijken. Je ziet links de streng die is geverfd met Dylon Textielverf en rechts de streng die is geverfd met Pro Chemical Dye. Je kunt de strengen natuurlijk niet echt vergelijken, het zijn 2 verschillende kleuren en het was ook niet de bedoeling dat de kleuren hetzelfde uit zouden pakken. De streng die is geverfd met Dylon is wel echt een verrassing, het verfbad laat namelijk een totaal andere kleur zien dan de streng uiteindelijk heeft. Maar het komt uiteinelijk wel heel goed overeen met het plaatje.
De streng die is geverfd met Pro Chemical Dye is wel helemaal zoals ik had verwacht. Het zijn 2 totaal verschillende manieren van verven, probeer het gewoon eens uit. Het is ontzettend leuk om te doen. Met de Dylon Textielverf is het heel eenvoudig om het eens te proberen. De verf is op veel plekken verkrijgbaar.
Nadat je het garen hebt laten drogen, kun je het nog opwinden tot een mooie bol. Hoe je dat precies doet leg ik je uit in het artikel 'Zo maak je van een streng een mooie garenbol'.
Ik ben heel benieuwd of jij ook eens gaat proberen om je garen te verven. Het is echt heel leuk om te doen en ik wens je heel veel plezier als je het gaat proberen.

Wil je liever in een video zien hoe ik het garen verf?

Je kunt de video hier bekijken.

0 Comments

Leave a Comment