Al eerder verfde ik het garen voor de Zijdezacht Omslagdoek, van het gratis patroon van 2021. Deze omslagdoek haakte ik met het Puur Natuur zijde zacht Garen uit mijn eigen lijn. Dat is oorspronkelijk wit van kleur, maar voor de omslagdoek verfde ik het garen. Daar kreeg ik heel veel vragen over. Vanmiddag ga ik je laten zien hoe je zelf je garen kunt verven.
Als je heel graag haakt met garen dat je heel erg fijn vindt om te gebruiken, dan kan het weleens voorkomen dat het garen niet beschikbaar is in jouw kleur. En daardoor wordt natuurlijk ook jouw haakproject niet helemaal zoals je het wilt. Om dan toch het gewenste resultaat en vooral de ideale kleur te krijgen, kan het soms nodig zijn om je garen te verven.
Dat deed ik dus ook met het ontwerp van De Zijdezacht Omslagdoek. Ik vind dit persoonlijk een prachtige kleur en de kleur heet mauve. Het garen is geverfd met Pro Chemical. Ja, de naam zegt het al, het is een chemisch middel. Maar het mooie aan deze verf is is dat het in honderden kleuren te koop is. Je kunt dus echt heel specifiek kiezen wat de uitkomst gaat zijn van het garen dat je gaat verven. Ik neem je dus nu mee naar mijn keuken en dan ga ik je laten zien hoe ik het Zijdezacht garen heb geverfd met deze verf.
Disclaimer: Garen verven is voor mijn hobby. Ik doe dat dus niet op professioneel niveau en pretendeer dat ook niet aan jou te leren. Ik laat je dus gewoon meekijken in hoe ik het doe en misschien heb je daar wat aan. Maar wil je echt professioneel advies over garen verven dan is er op YouTube en op Google heel veel te vinden.
Wat heb je nodig?
Natuurlijk je verf. Verder gebruik ik altijd een tiewrap, een heel klein maatschepje, natuurlijk je streng met garen, azijn en Eucalan. Verder is het belangrijk dat je een paar plastic handschoenen hebt, want de verf is natuurlijk chemisch. En dan heb je een teiltje nodig voor het weken en voor het spoelen en een beetje afwasmiddel. Ik gebruik een grote pan die ik echt alleen maar voor het verven gebruik. Dat geldt overigens voor alles wat ik heb staan voor het verven van mijn garen. Zodra ik klaar ben met het verven gaat het ook heel snel de keuken weer uit.
Voorbereiden van het garen
Je begint met het voorbereiden van de streng. Deze haal je uit elkaar. Om de bovenkant doe je een tiewrap. Op die manier komen er minder snel klitten in het garen. In het teiltje zit lauwwarm water, daar doe je een paar druppels afwasmiddel in. Je mengt dat met het water en stopt het garen vervolgens in het teiltje.

Op die manier gaan de vezels van het garen heel mooi openstaan en dan kunnen ze straks al het verf heel goed opnemen. Druk het garen een aantal keren onder water, knijp er ook een beetje in zodat je zeker weet dat het garen het vocht heel erg goed opneemt. Dat is belangrijk voor je resultaat later. Laat dat 60 minuten zo staan.
Verf maken
Ongeveer een kwartier voordat het garen klaar is met inweken, vul je de pan met water en dan doe je er een flinke scheut azijn bij. Plaats de pan op de warmtebron en warm het water op naar 40 graden. Ondertussen kun je de verf klaarmaken. Daarvoor doe je de plastic handschoentjes aan. Meet of het water op temperatuur is.
Je hebt voor een streng garen ongeveer 1,5 gram verf nodig. Ik weet dat het maatschepje daaraan voldoet, maar je kunt dit natuurlijk ook even met een keukenweegschaal wegen. Je gaat nu de verf goed oplossen in het lauwwarme water door te roeren. Zorg ervoor dat de verf echt goed oplost, anders krijg je vlekken in het garen.

Het Garen verven
Zodra je zeker bent van dat de verf goed is opgelost, kun je het garen erbij pakken. Je kunt het garen optillen aan de tiewrap, zo uit het sopje halen en voorzichtig uitdrukken. Wring het garen nooit uit, dat is heel slecht voor het garen! Je legt het garen in de pan en begin snel met het roeren van het garen in de verf. Daarmee bedoel ik niet dat je snel moet gaan roeren, maar dat je snel moet beginnen. Dit zorgt ervoor dat de verf overal kan komen. Je houdt het garen in beweging, zodat de verf echt in ieder hoekje en gaatje komt. Duw het garen ook een paar keer onder water.
Als je dat hebt gedaan, dan kun je het water verder opwarmen tussen 70 en 80 graden. Heb je die temperatuur bereikt? Dan kun je de pan van de warmtebron afhalen en alles 10 minuten af laten koelen. Deze tijd kun je perfect gebruiken om je werkplek te fatsoeneren. Bij mij lijkt het soms wel alsof mijn hele keuken is ontploft en je wilt niet dat er dan ergens verf op komt. Daarom kun je niet voorzichtig genoeg zijn door alles goed schoon te maken.
Het Garen spoelen
Is alles goed afgekoeld? Dan kun je naar de gootsteen. Het teiltje is inmiddels schoongemaakt en dan kun je beginnen met spoelen. Leg het garen daarvoor in het teiltje.

Voor het spoelen gebruik je lauw tot warm water. Je wilt in tegenstelling tot het koken van een eitje niet dat het garen 'schrikt'. Dan gaat het namelijk vervilten. Laat het water er rustig bij lopen tot het garen redelijk onder water ligt. Omdat ik bij het voorbeeld niet overtollig veel verf heb gebruikt, komt er van het garen nog maar heel weinig kleur af. Daar bof ik in dit geval mee.
De regel is dat je blijft spoelen tot er geen kleur meer af komt. Het water moet dus helemaal helder blijven nadat je het geverfde garen door het water hebt gehaald. Je haalt het garen eruit, knijp het voorzichtig uit (wring het garen niet uit) en leeg het teiltje. Doe nu het garen weer in een teiltje met schoon lauwwarm water. Daar doe je Euculan bij. Dit is een wolwasmiddel dat je niet hoeft uit te spoelen. Het ruikt ook nog eens heerlijk! Doe er een lekker scheutje van in, meng het goed en laat het een halfuurtje staan.
Het mooie aan Eucalan is dat je het niet uit hoeft te spoelen. Na de 30 minuten intrekken hoef je alleen nog maar de streng uit te knijpen, zodat er zoveel mogelijk vocht uit is. Dat moet je echt een paar keer doen want er blijft steeds opnieuw water uitkomen en anders duurt het heel lang voordat de streng gedroogd is.
Het garen laten drogen
Je kunt het teiltje even schoonmaken, dat is handig als je de streng mee wilt nemen naar de plek waar je deze laat drogen. Er vallen altijd nog wel wat druppeltjes water vanaf. Laten we nu eens naar of de kleur een beetje in de buurt komt van het origineel dat ik eerder heb geverfd. Dat is altijd wel moeilijk met zelf garen verven, je krijgt nooit exact dezelfde kleur. Het lijkt alsof het garen van het voorbeeld wat donkerder is, maar dat komt natuurlijk ook omdat het garen nog nat is. Zelf ben ik heel blij met het resultaat.

Tot zover het verven met de Pro chemical Dye. Mocht je ook met deze verf je garen willen verven, dan kun je de verf hier aanschaffen. Het is best een bewerkelijke manier door de verschillende temperaturen waar je op moet letten. Er is een nog simpelere manier om garen te verven en die ga ik je in het volgende artikel laten zien.
Wil je in een video zien hoe ik het garen verf?

0 Comments