Een deken haken met allerlei kleurtjes. Het ziet er zo leuk uit, maar je vraagt je tegelijkertijd wel af: hoe doe je dat eigenlijk? Hoe verwissel je steeds weer van kleur? Het is een van de meest gestelde vragen die ik kreeg. Daarom leg ik maar al te graag uit hoe je dat doet.
Er zijn verschillende manieren en momenten waarop je van kleur kunt verwisselen. Hieronder vind je de uitleg over het wisselen van kleur aan het begin van een toer, in het midden van een toer en ik leg je ook uit hoe je de draadjes netjes weg kunt werken.

Van kleur wisselen aan het begin van een toer

Heb je de eerste toer gehaakt? Dan pak je nu de nieuwe kleur en haal je die door de lus heen. Je trekt de kleur van de eerste toer strak aan en je blijft over met de nieuwe kleur.
Bij mijn project wil ik weer stokjes haken, dus maak ik drie keer lossen. Om te voorkomen dat het geheel wegglijdt, houd ik het met mijn hand waarin ik de haaknaald vast heb, tussen mijn vingers. Heb je de drie lossen gemaakt? Dan kun je verder haken zoals je normaal ook zou doen en heb je je eerste kleurwissel gemaakt.
Je houdt bij het begin van de kleurwissel nog wel de twee draadjes over. Daar leg je een knoopje in. Zodra je de draadjes weg gaat werken, dan werk je ze natuurlijk weg in de kleur van het draadje.

Van kleur wisselen in het middel van een toer

Als je in het midden van een tour van kleur wilt wisselen, dan doe je dat met een stokje. Je begint met het stokje, dan omslaan en doorhalen. Nu zou je eigenlijk weer omslaan en doorhalen, alleen je wilt dat doen met een andere kleur. Pak dus de nieuwe kleur, omslaan en doorhalen. Je hebt nu direct aan de bovenkant van je steek de nieuwe kleur en je haakt gewoon weer verder.
Haak nu eerst een paar steen verder en let niet op wat er gebeurt bij het stukje waar de twee kleuren samenkomen. Als je drie steken hebt gedaan, dan kun je terug naar dat stuk. Je weet nu zeker dat de verbinding goed aan elkaar zit. Trek de draadjes rustig aan, zodat alles mooi in elkaar valt. Door een knoopje te leggen aan de achterkant, zorg je ervoor dat dit ook goed blijft zitten. Je werkt de draadjes straks weg in dezelfde kleur.
Het moet nu geen probleem meer voor jou zijn om ook zo’n heerlijke kleurendeken te maken. Wil je graag deze uitleg in een video bekijken? Klik dan hier.

0 Comments

Leave a Comment