In het eerste deel uit de serie Randjes & Kantjes heb ik je de basis onderrand laten zien. Hiermee kun je al je haakwerk mooi afwerken. In het tweede deel van deze serie gaan we verder met het haken op de basis onderrand. Daar kun je heel veel leuke creaties mee maken, bijvoorbeeld het schulprandje. Hoe je zo'n randje maakt, leg ik je in dit artikel uit.
Eerst laat ik je even zien hoe zo'n schulprandje eruit ziet:
Een schulprandje heeft een boogje dat zich iedere keer herhaald. Je kunt ook zien dat ik het schulprandje op de onderrand hebt gehaakt. Doordat alles in 1 kleur is, valt dat eigenlijk weg. Je ziet daardoor alleen nog maar het mooie resultaat van het schulpje.
Je kunt het schulpje met verschillende garens maken. Ik heb het randje bijvoorbeeld ook met mijn Puur Natuur garen gehaakt. Dat heb ik ook gedaan op de onderrand, wat je kunt herkennen door de kleine V-tjes die je hier ziet. Doordat het een ander type garen is, geeft dat ook weer een totaal ander effect.
Je kunt schulpjes maken van 5 stokjes, maar je zou ook grotere schulpjes kunnen maken van 7 stokjes. In dit artikel laat ik je beide varianten zien.

Schulprandje met 5 stokjes

Je begint voor het haken van het schulprandje met de basis onderrand. Weet je niet goed hoe je deze rand kunt haken? Lees dat terug in deel 1 van de serie Randjes & Kantjes. Ik heb bij dit proeflapje blauw garen gebruikt, maar even een afstekende kleur garen gebruikt voor de onderrand. Zo kun je goed zien wat er allemaal gaat gebeuren.
Op deze onderrand ga ik een schulpje haken van 5 stokjes. Daar heb je kleine gaatjes nodig, anders worden de schulpjes niet mooi. Dan worden ze namelijk te ver uitgerekt. Je maakt daarom een onderrand met 2 steken ertussen. Dat betekent dat dat je daaronder telkens maar 1 steek overslaat.
Je hecht een nieuwe draad aan. Voordat je begint is het goed om te kijken hoe je uitkomt. Zelf vind ik het namelijk mooi om precies op de hoek van het haakwerk uit te komen met een schulpje. Dat betekent dat je even terug moet tellen. Het is een kijkersvraag die ik heel vaak krijg:
Hoe kom je nou mooi uit met je schulpjes?
Dat werkt als volgt: Je bepaalt waar het belangrijkste schulpje moet komen. In dit geval is dat de hoek van je haakwerk. Vervolgens tel je terug, schulpje, vaste, schulpje, vaste. En ga zo maar door. In het voorbeeld kom ik hier uit met een vaste en daar moet ik dus beginnen met de toer. Je begint de toer met schulpjes namelijk altijd met een vaste.
Bij een groot deken is het best veel werk om dit uit te rekenen. Het is wel echt de moeite waard, je haak - en vooral het schulprandje - wordt er heel mooi van.
Je begint met het aanhechten van de draad. Puur voor het voorbeeld doe ik dat met allemaal verschillende kleuren. Je zet de draad vast. Misschien valt het je op dat ik het proeflapje altijd haak met haaknaald 4. In deze uitleg gebruik ik echter haaknaald 3.5. Dat is heel bewust. Ik vind dat schulpjes mooier worden als je een kleinere haaknaald gebruikt.
In het eerste gaatje heb ik nu de vaste zitten. Je gaat nu verder met een stokje in het volgende gaatje. Je maakt nu schulpjes van 5 stokjes, dus je haakt ook die 5 stokjes. Er zitten nu 5 stokjes in dat ene gaatje.
Om daar een schulpje van te maken, moet je het schulpje in het volgende gaatje vastzetten met een vaste. Je hebt dan het eerste schulpje gemaakt. In een diagram ziet dat er als volgt uit
Je maakt het volgende schulpje. Je maakt 5 stokjes in de volgende ruimte en zet deze in de ruimte daarna vast met een vaste. Je kunt zo'n randje met een heel ander garen doen, bijvoorbeeld een dikker of dunner garen. Als je verschillende soorten garens gebruikt in het haakwerk kun je ook wat diekte geven.
Aan de ruimte kun je ook wel zien dat je 7 stokjes niet kwijt had gekund. Hoe je toch een schulprandje met 7 stokjes kunt haken laat ik je later in dit artikel zien.
Je komt op een gegeven moment bij de hoek. Je gebruikt de hoek als een opening en daar maak je 5 stokjes in. Je gebruikt hier het schulpje om de hoek om te gaan. Je zet het schulpje vast in de volgende opening met een vaste en je hebt nu een prachtig schulpje op de hoek van je werk.
Dit is het resultaat van een klein schulpje (een schulpje met 5 stokjes), gehaakt op een onderrand. Als je dit in 1 kleur doet, dan krijg je natuurlijk een heel ander effect. Je kunt door verschillende kleuren te gebruiken wel weer heel leuk combineren. Als je de kleuren goed op elkaar afstemt (de kleuren die ik heb gebruikt zijn natuurlijk gewoon maar even bij elkaar gepakt), dan kun je zo'n schulprandje heel mooi af laten steken tegen de rest van het haakwerk.

Schulprandje met 7 stokjes

Je zag net al dat 5 stokjes in 1 steek precies past, maar dat 7 stokjes plaatsen in die kleine ruimte niet gaat. Voor de schulprand met 7 stokjes heb je meer ruimte nodig om een mooi schulprandje te krijgen. Daarom kun je het beste de onderrand zo haken dat je er 3 steken tussen hebt.
Ook hier geldt dat je weer goed wilt uitkomen bij de hoek. Je rekent dus terug vanaf de hoek en bekijkt waar je de vaste begint. Het lijkt dan alsof het niet helemaal goed gaat, 1 zo'n vaste in een grote ruimte.
Omdat de schulpen ook groter zijn, ga je zien dat het meevalt. Je haakt nu 7 stokjes en maat dit vast met een vaste in de volgende opening. Bij een schulpje van 7 lijkt het altijd zo dat het niet gaat passen, maar schuif de stokjes dan een beetje op waardoor je de schulp vast kunt zetten met een vaste.
Het is je misschien wel opgevallen dat je altijd een oneven aantal stokjes haakt. Dat komt doordat een even aantal niet mooi valt. Dus gebruik altijd 5 of 7 stokjes voor de schulp.
Je ziet hieronder het resultaat nadat je een paar schulpen hebt gemaakt. Zo'n grotere schulp ziet er toch ook gelijk heel anders uit dan het kleine schulpje eerder in het artikel.
Bij de hoek maak je gewoon weer een schulp met 7 stokjes. Je haakt deze vast en dit is dan het resultaat als je om de hoek heen bent gegaan en er nog een schulp na hebt gehaakt:
Je gebruikt 2 steken meer en het is direct een totaal ander effect.
Ik ben heel benieuwd waar je schulprandjes op gaat maken. Laat je het weten als je een schulprand aan je haakwerk hebt toegevoegd? Dat kan hier onder de reacties.
Wil je het patroon downloaden van de sjaals dat ik eerder in dit artikel liet zien? De blauwe sjaal is de knuffelsjaal. Je kunt dat patroon vinden in de webshop. De andere sjaal is de sjaal van het gratis patroon uit 2020. Dit maakte ik met mijn eigen garen. Je kunt dat garen hier bekijken en door onderstaand formulier in te vullen kun je het gratis patroon voor het haken van de sjaal downloaden.
{a3684ar47442}
Wil je deze uitleg liever in een video bekijken? Dat kan! Je vindt deze tutorial op YouTube. Bekijk de video hier.

0 Comments

Leave a Comment