In dit artikel ga ik je alles vertellen over 'De Puur Natuur Sjaal', misschien ken je deze wel van het gratis patroon. We nemen de verschillende variaties voor deze sjaal door en natuurlijk gaan we een stukje samen haken. 
Dit artikel is onderdeel van een reeks aan artikelen waarin ik je meer uitleg geef over de sjaals en omslagdoeken van de gratis patronen. Dit zijn de artikelen die daar al over zijn verschenen:
Genoeeg leesplezier dus! Nu zijn we aanbeland bij De Puur Natuur Sjaal uit het jaar 2020. Dit was een heel bijzonder jaar voor me, ik ging namelijk voor het eerst haken met mijn eigen garenlijn 'Puur'. Daar is ook de Puur Natuur Sjaal mee gehaakt.
Achter dit garen zit een lange zoektocht. Ik wilde graag een eigen garenlijn, maar het garen moest wel voldoen aan al mijn wensen. Het moest een natuurlijk product zijn, er mochten geen fabrieken of handelaars tussen zitten. Ik wilde het rechtstreeks van de bron hebben. Het liefste zou ik het schaap waar de wol vanaf kwam aan kunnen wijzen. Dat is gelukt, hier zie je het schaap! ;)
Het garen komt uit Devon, Engeland. Daar vind je een garenspinnerij die je kan laten zien van welk schaap jouw wol komt. Het garen wordt ter plekke op basis van mijn wensen gesponnen en direct naar mij toe verstuurd. Inmiddels zijn er meerdere variaties van dit garen verschenen, waar ik je in het volgende artikel meer over zal vertellen. De plannen zijn ook nog lang nog op. Nu zijn er bijvoorbeeld alleen nog natuurlijke versies, dus ongekleurd garen dat je zelf heel goed kunt verven. In de toekomst staan er prachtige kleuren op de planning, daarover later meer.

Laten we eerst van dichtbij gaan kijken naar de Puur Natuur Sjaal. Dit is de sjaal van bovenaf gezien:
Je ziet dat er banen inzitten met dotjes. Niet de dotjes zoals bij de Dottige Omslagdoek, maar dat ga ik je later in het artikel natuurlijk laten zien. Daarna heb je een rustige afwisseling van toeren zonder en een enkele toer met dotjes, waarna de sjaal af wordt gesloten met weer een aantal toeren met dotjes. Deze sjaal is gemaakt van het Puur Natuur garen. Dat heeft van nature een beige/grijze kleur. Het garen is Non Super Wash en dat wil zeggen dat het totaal onbehandeld is. Het garen is wel gesponnen, met Mulberry Silk.
Je kunt de Puur Natuur Sjaal in ander garen maken, daar heb ik wat voorbeelden van gemaakt. Bijvoorbeeld het Scheepjes Spirit garen. Je ziet dit garen bij mij regelmatig terug omdat het zo heerlijk zacht is. Als je hetzelfde patroon haakt met haaknaald 3,5 mm dan krijg je dit leuke effect:
Je kunt ook Scheepjes Our Tribe gebruiken, dat is het lontgaren waar ik ook de Dottje Omslagdoek mee heb gemaakt. Je krijgt dan het volgende effect:
Heb je zin om samen een stukje te haken? Je hebt dan wel het patroon nodig. Dat kun je hieronder gratis aanvragen:
{a3684ar47442}
Pak naast het patroon wat wol en een haaknaald. Het maakt niet uit welk garen je gebruikt, het is puur even om de steken in je vingers te krijgen. Je kunt dan na het lezen van het artikel zelf aan de slag met het patroon in het garen dat je wilt. Is het gelukt en zit je er klaar voor? Dan gaan we van start!

Hoe haak je de Puur Natuur Sjaal?

Om de Puur Natuur Sjaal net als het origineel te haken, heb je 3 strengen Puur Natuur garen nodig. Dat is geschikt voor haaknaald 3,5 m. Met andere garen kan het natuurlijk ook, als je dan maar oplet dat het garen geschikt is voor haaknaald 3,5 mm. Dat noemen we ook wel het 4ly garen. Je hebt 1.200 meter aan garen nodig.
De sjaal wordt dan 1.50 meter breed en 37-40 centimeter hoog. Je kunt de maten altijd zelf aanpassen. Het patroon is deelbaar door 3, plus 2.
Tot zover de huishoudelijke mededelingen over deze sjaal, nu gaan we echt starten met haken. Voor het voorbeeld heb ik een andere kleur garen genomen, zodat je beter kunt zien wat ik precies doe. Het lijkt compleet ander garen, maar het is ook het Puur Natuur garen, alleen heb ik het zelf geverfd.
Je ziet hier een proefstrookje van 23 steken, dat is namelijk deelbaar door 3, plus 2. Als je naar het patroon kijkt, dan zie je dat de eerste toer van stokjes is gemaakt. Deze heb ik hakend opgezet. Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan het artikel '3 manieren om hakend op te zetten'.
Je gaat nu verder met toer 2. Daar begin je met een keerstokje of 3 lossen als je op het patroon kijkt. Dit is het eerste stokje:
Je ziet dat er daarna 1 losse komt. Je steekt nu in het derde stokje van de toer in.
Je bent daar met een dotje van 5 stokjes. Dat doe je door stokjes te haken, maar die maak je niet af. Je slaat om, haalt door, de draad door 2 en op de naald laten staan. Zodra je 6 lussen op je naald hebt, ben je er. Je hebt namelijk 5 lussen voor de 5 stokjes en de lus van de vorige steek.
Je maakt nu in 1 keer het dotje af door om te slaan en door alle lussen heen te halen. Je hebt dan het eerste dotje gemaakt. Vervolgens haak je 2 lossen. Je slaat 2 steken over, dus je steekt in de derde in voor het volgende dotje. Je haakt dus zoals je een stokje zou haken, maar je maakt het stokje niet af. Je herhaalt dit tot het einde van de toer. Je hebt dan 2 steken over. je haakt dan nog 1 losse en op de laatste steek maak je een stokje. Zo ziet toer 2 er dan uit:
Je gaat door naar toer 3, daarvoor keer je het werk. Er staat in het diagram dat je nu 3 lossen haakt, maar je kunt natuurlijk ook het keerstokje gebruiken. Wil je weten hoe je het keerstokje haakt? Ik leg het je uit in het artikel 'Het nieuwe gedraaide keerstokje'.
Je haakt nog 1 stokje in dezelfde steek. Vervolgens ga je in de ruimte tussen de 2 dotjes een V maken. Je haakt een stokje, een losse en een stokje. Dat is eigenlijk heel makkelijk, je maakt het gewoon in de grote ruimte. Zo maak je heel de toer af. In iedere open ruimte tussen de dotjes maak je een stokje, een losse en een stokje.
Dit is dus een hele andere verwerking van het dotje dan je bij het patroon van de Dottige Omslagdoek hebt gezien. Het is dezelfde steek als die we eerder hebben gedaan, maar door de dotjes er los tussen te hangen, geef je je sjaal of omslagdoek een heel ander effect.
Je bent alweer aan het einde van de toer aangekomen. In de laatste steek (dat is in mijn geval het keerstokje van de vorige toer), haak je 2 stokjes. Het zijn hele snelle toeren, die tot het volgende resultaat leiden:
Toer 4 is een herhaling van toer 2 en om goed te zien waar je de dotjes tussen gaat haken, laat ik je toch nog even zien hoe je deze toer haakt. Je maakt de dotjes in de steek boven de open ruimte. Je kunt ervoor kiezen om het in de open ruimte te doen, maar zelf vind ik het mooier om het in de steek te doen. Daar krijg je een iets mooier dotje van:
Na 2 dotjes ziet dat er zo uit:
Je herhaalt dan nog toer 3 en dat herhaal je tot je 5 rijen met dotjes hebt. Vanaf toer 11 ga je verder met de V-tjes. Daarvan laat ik je ook even zien hoe je insteekt. Je draait het werk om en begint met een keerstokje. Je haakt een stokje erbij in dezelfde steek. Je maakt de V-tjes weer, maar die steek je dan in dezelfde ruimte in. Dus in de open ruimte tussen de poten van de V.
Dat is heel gemakkelijk haken. Een stokje, een losse en een stokje, iedere keer in de V die eronder ligt. Zo haak je heel die toer af. Je ziet hieronder ook dat het er dan zo uitziet:
Qua haakkennis hoef je dus alleen maar te weten hoe je een dotje en een V haakt. Let op dat je goed naar het diagram kijkt en dat je de rijen blijft tellen, zodat je het effect krijgt zoals het origineel. In het blauw vind ik deze sjaal ook echt geweldig, die gaat er vast ook nog wel komen. Als je de hele sjaal hebt gehaakt, dan kun je deze natuurlijk afwerken met een mooi randje. Zelf heb ik gekozen voor het schulprandje. Daarbij vind ik het heel mooi als het heel fijn is, daarom gebruikte ik daarbij haaknaald 2,5 mm.
Je kunt deze sjaal natuurlijk ook afwerken met een picot randje of misschien zelfs met een rechte rand. Dat laat ik helemaal aan wat jij zelf het mooiste vindt. De afwerking bepaalt wel de sfeer van de sjaal.
Ik hoop dat ik je weer heb mogen inspireren om met dit patroon aan de slag te gaan en je eigen variaties erop los te laten. Deel ze gerust in de Facebookgroep.
Vind je dit toch nog net iets te moeilijk? Dan attendeer ik je graag nog even op mijn Online Workshop 'Leren haken met Wendy'. Daar leer je in 13 lessen de complete basis van het haken. Je kunt daarna gegarandeerd al mijn patronen uit mijn boeken en de gratis patronen haken.
Het nieuwste patroon komt er inmiddels al bijna aan, dat verschijnt aankomende week. Ik zal je live op YouTube laten zien welk patroon dit is, ben jij erbij? Je kunt hier naar mijn YouTube Kanaal gaan. Klik even op 'Abonneren' zodat je zeker weet dat je een melding krijgt als er een nieuwe video is verschenen. Je kunt hier iedere vrijdag weer een nieuwe video verwachten over 'Keep it Simple haken' en momentjes voor jezelf. Voor nu heel veel haakplezier!

Krijg je deze uitleg liever in een video?

In een video kan het allemaal net wat duidelijker worden. Klik daarom gerust hier om de video te bekijken.

0 Comments

Leave a Comment