Wil je leren hoe je hakend opzet? Dan is deze serie met technieken iets voor jou! Je kunt namelijk hakend opzetten met een vaste, halve stokjes en hele stokjes. In deze blog leg ik je uit hoe je hakend opzet met een vaste.

Het voordeel van hakend opzetten

Eerst laat ik je van dichtbij zien wat het voordeel is van hakend opzetten voor jouw haakprojecten. Je ziet hieronder mijn Confettisjaal. Deze haakte ik vier jaar geleden en toen gebruikte ik de methode 'hakend opzetten' nog niet. Wel wist ik toen al dat ik een grotere naald moest gebruiken voor het opzetten van de eerste toer. Zo kun je voorkomen dat het rond ging trekken. Dit ziet er voor het zicht mooi uit, alleen als je heel goed kijkt, dan zie je dat deze eerste toer haast geen stretch heeft. Misschien herken je dat ook wel bij je eigen projecten. Bij de roze sjaal eronder, heb ik wel de methode 'Hakend opzetten' gebruikt en daar is voldoende stretch aanwezig.
Zo op de foto is het natuurlijk lastig te zien, maar ik kan je echt adviseren om altijd hakend op te zetten. In dit artikel laat ik je 3 manieren zien om hakend op te zetten: haken met een vaste, met halve stokjes en met hele stokjes.

1. Hakend opzetten met een vaste

Je begint bij het hakend opzetten met een vaste door het maken van de lus. Sla de draad om en maak de 2 vasten. Je steekt de naald in de onderste steek en je haalt de draad erdoorheen. Sla de draad om en haal deze alleen door de onderste lus. Je slaat nu de draad om en maakt de vaste af.
Je steekt nu de naald onderin, door het V-tje dat we zojuist hebben gemaakt. Dat zie je vanaf nu steeds weer terugkomen. Je slaat de draad weer om, haalt deze erdoorheen. Je maakt nu een extra V-tje door om te slaan en alleen door de onderste lus te halen. Je ziet al een V-tje ontstaan:

Je slaat om en je maakt de vaste weer af. Je kunt nu zien dat je aan de onderkant V-tjes creëert. Dat doe je door die extra steek. Nu weer onderin steken, door het V-tje dat we net hebben gemaakt. De draad doorhalen, omslaan, nieuwe V-tje gemaakt, omslaan en de steek afmaken. Op die manier zet je al hakend een toer van vaste op.

2. Hakend opzetten met een half stokje

We beginnen met de lus en dan haken we drie lossen.
Je begint met hoe je een half stokje zou starten. Je slaat om, steekt in in de onderste steek, je slaat de draad om en haalt hem door. Net als bij het hakend opzetten met een vaste gaan we eerste en V-tje maken, waar we de volgende steek op gaan maken. Je slaat om en haalt hem alleen door de onderste lus heen. Je hebt nu het V-tje al gemaakt. Je maakt het halve stokje af zoals je dat normaal zou doen: omslaan en door de 3 lussen.
Je gaat nu verder door om te slaan en in het V-tje te steken. Dat ziet er als volgt uit:
Je haalt de draad door, omslaan, door de onderste lus, omslaan en het halve stokje afmaken. De volgende: omslaan, door het V-tje dat je net hebt gemaakt, omslaan, doorhalen, omslaan, volgend V-tje gemaakt, omslaan, half stokje afgemaakt.
Zo na en aantal steken zie je er toch al vorm in ontstaan.
Het is van belang dat je dit regelmatig en ook losjes doet. Het wordt niet mooi als je dit aan welke kant dan ook strak gaat aantrekken. Als je dit gewoon probeert te doen met de hand van haken die je normaal ook hebt in de rest van je werkstukken, dan kun je deze toer ook opzetten met de haaknaald waar je de rest van het project mee maakt. Je hoeft dus nu niet meer een grotere haaknaald te gebruiken voor je begintoer.
Als je dit doet zie je dat je zowel aan de bovenkant als aan de onderkant een keurige rij met V-tjes hebt:
Het hakend opzetten is dus niet alleen handig voor de rek die je in het werk krijgt (wat trouwens ook voor dekens heel erg handig is), maar het geeft je ook gelijk een mooiere afwerking aan de onderkant.
Doordat je de lussen losjes doet, kun je je naald er ook makkelijk doorheen halen. Als je dit allemaal te strak doet, dan krijg je al snel dat het werk schuin trekt.
Vandaar mijn advies om de onderste lus iets losser te doen en dat gaat niet altijd even gemakkelijk.
Zo haak je dus een hele toer met halve stokjes. Dat is handig voor kledingstukken en voor dekens. Je weet gelijk wat de maat moet zijn, je kunt gelijk verder. En het is zo fijn dat je je hele werk met één haaknaald zou kunnen maken.

3. Hakend opzetten met hele stokjes

Als je hakend opzet met een heel stokje begin je net als met een half stokje eerst met een lus. Je haakt de 3 lossen, slaat de draad om en steekt de naald in de onderste steek. Je haalt de draad door en hebt 3 lussen op de naald. Je maakt net als bij de andere methoden een V-tje. De V-tjes zijn eigenlijk steeds de basis waarop je een volgende steek maakt.
Je slaat om, haalt door en doet dat alleen door de onderste lus. Je hebt hier dat V-tje gemaakt waar ik het steeds over heb:
Je slaat weer om en je maakt het stokje nu af zoals je dat normaal ook zou doen. Dus omslaan, doorhalen door twee lussen en dan omslaan, doorhalen en weer door twee lussen.
Dat V-tje dat je net hebt gemaakt, gaan we nu weer gebruiken. Sla de draad om, steek door het onderste V-tje heen. Je hebt nu twee draadjes, je ziet ze hier zitten:
Je haalt de draad door en haalt die iets omhoog. Het moet allemaal recht op je naald zitten, anders gaat je werk scheeftrekken. Omslaan, V-tje maken, omslaan, stokje afmaken.
In het begin kan het er heel raar en schuin uitzien, dat komt straks vanzelf goed. Doe het nu nog een keer. Omslaan, door het V-tje, draad doorhalen, omslaan, V-tje gemaakt en we maken de steek weer af. Omslaan, door het V-tje, omslaan en de draad naar boven trekken. Je rekt hem dus even door zodat alles recht op de naald zit. Tot slot: omslaan, nieuw V-tje gemaakt, omslaan en het stokje afmaken.
Als je het werk nu neerlegt, kan het je opvallen dat het wat scheef lijkt. Je rekt het even wat uit en dan zie je dat je een keurige rechte toer krijgt.
Ik heb al je al eerder verteld dat dit een hele fijne manier is om je trui, vest of sjaal af te werken. Het is ook een hele fijne manier om een deken af te werken. Denk je nu: dat is toch super veel werk? Ja, dat klopt, het is best even een klus. Maar je weet wel zeker dat je deken niet gaat trekken aan de onderkant. Het is dus de moeite waard om te doen en ik wil je aanmoedigen deze methode te gaan gebruiken. Het eindresultaat wordt er zoveel mooier door! Als je eenmaal een deken hebt gemaakt met een gehaakte opgezette rand, dan wil je niets anders meer.
Ga jij hakend opzetten gebruiken in je werk? Ik ben benieuwd!
(Oh en geen zorgen als het niet direct lukt. Het lukte mij ook niet de eerste keer dat ik het probeerde. Blijf vooral lekker veel oefenen.)

Kijk jij liever naar de uitleg op video?

Wil jij graag deze uitleg op bewegend beeld zien? Bekijk dan de volledige tutorialserie op YouTube.

0 Comments

Leave a Comment